Inne, Owoce morza

Ryż z krewetkami i papryką

051134067-02-shrimp-fried-rice-recipe_xlgCo powiecie na ryż z krewetkami i papryką? Tak, nie pomyliłam się w mojej dzisiejszej propozycji, specjalnie dla Was przygotowałam przepis na pyszne i zdrowe danie. Nie pamiętam już, kiedy miałam okazję publikować na blogu przepis z ryżem więc w końcu postanowiłam to nadrobić ;). Swoją drogą ryż to mimo wszystko rzadki 'temat’ w moim domu. Nie o to chodzi, że go nie lubię ale jakoś nie mam chyba zbyt wielu przepisów z jego udziałem. Nic straconego kochani! Zapraszam do wspólnego gotowania pysznego ryżu z krewetkami i papryką ;).

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Biały ryż – około 100 g
  • Olej z pestek winogron – około dwie stołowe łyżki
  • Bulion warzywny – około jedna szklanka
  • Mrożone krewetki – 10 sztuk
  • Czerwona papryka – jedna duża sztuka
  • Czosnek – jeden ząbek
  • Pomidor – jedna duża sztuka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie/gotowanie:

Obieramy czosnek i przepuszczamy przez praskę. Krewetki wrzucamy do miski i łączymy z czosnkiem, odrobiną oleju z pestek winogron. Myjemy czerwoną paprykę, osuszamy, a następnie pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy paprykę. Podsmażamy jakieś dwie minuty, a następnie dodajemy ryż i wlewamy trochę bulionu. Co chwilę mieszamy i ciągle dodajemy bulion aż w końcu ryż będzie gotowy. Pod koniec dodajemy krewetki i pociętego pomidora bez skórki, dusimy na ogniu jeszcze kilka minut i przyprawiamy. Posypujemy natką.

Uwagi:

Chętni mogą zamienić natkę pietruszki na świeżą kolendrę, która tworzy bardzo ładne połączenie z krewetkami.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: finecooking.com

Dodaj komentarz