Sałatka Cezar to jedna moich ulubionych sałatek z dzieciństwa. Nigdy specjalnie nie przepadałam za mięsem ale pyszny, soczysty, grillowany kurczak w połączeniu z sałatą, chrupiącymi grzankami, sałatą lodową i genialnym sosem, był czymś co wręcz uwielbiałam! Pamiętam jednak dzień, kiedy moja mama przyrządziła sałatkę nie z kurczakiem, a… krewetkami! Muszę Wam powiedzieć, że to był dzień w którym na nowo zakochałam się w tej sałatce ;)! Zachęcam do sprawdzenia przepisu kochani :).
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Krewetki – około 250 g
- Sałata lodowa – 1/3 sztuki
- Rukola – 1/3 opakowania
- Chleb – cztery kromki
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska
- Parmezan w kawałku do starcia
Sos:
- Żółtka jajek – dwie sztuki
- Musztarda Dijon – dwie łyżeczki
- Olej z pestek winogron – osiem stołowych łyżek
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
Krewetki czyścimy i wkładamy do miski. Jeżeli macie mrożone, musicie je najpierw rozmrozić! Czosnek obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do oczyszczonych krewetek. Dodajemy olej z pestek winogron oraz sól morską. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie zabieramy się za sałatę. Jeżeli tego wymagają, płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Oddzielamy żółtka od białek, które wrzucamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy na gładką masę. Do salaterki wrzucamy sałatę, układamy pokrojony parmezan oraz krewetki, które posypujemy grzankami przygotowanymi z chleba. Przed podaniem polewamy sosem!
Uwagi:
Zanim oddzielicie żółtka od białek pamiętajcie aby umyć i przelać wrzątkiem jajka!
Lodową i rukolę możecie zamienić na inną ulubioną sałatę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: deliciousdishesrecipes.com