Macie ochotę na pyszną ośmiorniczkę w towarzystwie pysznej pieczonej papryki? Koleżanka podrzuciła mi genialny przepis na smaczną i zdrową sałatkę. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego bogata w wartości odżywcze dlatego polecam również tym, którzy nie przepadają za owocami morza! Gwarantuję, że istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że zmienicie swoje kulinarne upodobania ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania/gotowania: 2 godzinny
Składniki:
- Ośmiornica – zamrożona jedna sztuka
- Sałata roszponka – opakowanie
- Pomidorki koktajlowe – ok. 250g
- Czerwona papryka – średniej wielkości jedna sztuka
- Żółta papryka – średniej wielkości jedna sztuka
- Cebula czerwona – jedna sztuka
- Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
- Miód płynny – łyżeczka
- Ostra musztarda – łyżeczka
- Sok z cytryny
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Oregano – świeże
- Cebula szalotka – sztuka
- Czosnek – trzy ząbki
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy olej z pestek winogron, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Wkładamy także ośmiornicę, którą wcześniej rozmrażamy i opłukujemy. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie pieczemy paprykę tak aby skórka zrobiła się czarna. Obieramy paprykę i kroimy na wąskie paseczki. Następnie zabieramy się za sos. Łączymy olej z pestek winogron z musztardą i sokiem z cytryny. Sałatę wrzucamy do salaterki, dodajemy paprykę, czerwoną cebulę oraz pokrojone pomidorki. Wszystkie składniki polewamy sosem, a na wierzchu układamy opieczoną na grillu ośmiornicę. Sałatkę dekorujemy listkami świeżego oregano.
Uwagi:
Do sosu sałatkowego również możecie dodać ząbek czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au