Owoce morza

Sałatka z ośmiornicą

21412_lMacie ochotę na pyszną ośmiorniczkę w towarzystwie pysznej pieczonej papryki? Koleżanka podrzuciła mi genialny przepis na smaczną i zdrową sałatkę. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego bogata w wartości odżywcze dlatego polecam również tym, którzy nie przepadają za owocami morza! Gwarantuję, że istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że zmienicie swoje kulinarne upodobania ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania/gotowania: 2 godzinny

Składniki:

  • Ośmiornica – zamrożona jedna sztuka
  • Sałata roszponka – opakowanie
  • Pomidorki koktajlowe – ok. 250g
  • Czerwona papryka – średniej wielkości jedna sztuka
  • Żółta papryka – średniej wielkości jedna sztuka
  • Cebula czerwona – jedna sztuka
  • Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
  • Miód płynny – łyżeczka
  • Ostra musztarda – łyżeczka
  • Sok z cytryny
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oregano – świeże
  • Cebula szalotka – sztuka
  • Czosnek – trzy ząbki

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy olej z pestek winogron, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Wkładamy także ośmiornicę, którą wcześniej rozmrażamy i opłukujemy. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie pieczemy paprykę tak aby skórka zrobiła się czarna. Obieramy paprykę i kroimy na wąskie paseczki. Następnie zabieramy się za sos. Łączymy olej z pestek winogron z musztardą i sokiem z cytryny. Sałatę wrzucamy do salaterki, dodajemy paprykę, czerwoną cebulę oraz pokrojone pomidorki. Wszystkie składniki polewamy sosem, a na wierzchu układamy opieczoną na grillu ośmiornicę. Sałatkę dekorujemy listkami świeżego oregano.

Uwagi:

Do sosu sałatkowego również możecie dodać ząbek czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz