Owoce morza

Sałatka ze śledzia i buraczków

salataka-ze-sledziaDzisiaj chciałam Wam zaproponować sałatkę ze śledziem i buraczkami. To sałatka, którą karmiła mnie siostra mojej kochanej babci, Aniela. U cioci Anieli spędziłam niejedno popołudnie po szkole bo często odbierała mnie ze szkoły, kiedy nie mogła zrobić tego moja mama czy babcia. Pamiętam jak siadałyśmy razem w kuchni i wymyślałyśmy co możemy przyrządzić na obiad. Pierwszy raz sałatkę ze śledziem jadłam właśnie u niej. Moja mama była zdziwiona, że tak mi przypadła do gustu bo ponoć nie lubiłam buraczków, a tu proszę, sałatka ze śledziem i buraczkami stała się jedną z moich ulubionych! Dobrze, koniec wspomnień ;). Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: ok. 12 godzin

Składniki:

  • Trzy filety śledziowe
  • Dwa buraki
  • Dwa ziemniaki
  • Cebula czerwona
  • Majonez
  • Jogurt naturalny – gęsty
  • Duża gruszka
  • Garść świeżej żurawiny
  • Olej z pestek winogron
  • Cukier
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Buraczki i ziemniaki obieramy po czym osobno gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w drobną kostkę. Buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Obieramy jedną dużą czerwoną cebulę, drobniutko kroimy i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Filety śledziowe kroimy w cienkie paseczki. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do śledzia wrzucamy połowę ziemniaków, pół gruszki, trzy łyżki majonezu i gęstego jogurtu. Całość mieszamy, solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy do lodówki na noc. Pozostałą kruszkę zasypujemy cukrem, dodajemy umytą żurawinę i smażymy do momentu aż owoce się rozpadną. Całość przekładamy do startych buraczków, dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i odrobinę oleju z pestek winogron. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na noc. Serwujemy na półmisku wykładane na zmianę. Dekorujemy natką zielonej pietruszki.

Uwagi:

Do żurawiny proponuję dodać brązowy cukier.

Smacznego :).

Dodaj komentarz