Owoce morza

Soczyście chrupiące krewetki koktajlowe z czosnkowym dipem

Jak wiecie, ryby i kuchnia polska to mój konik. Uwielbiam dania główne, które nie tylko świetnie się prezentują i doskonale smakują, ale też te, których gotowanie sprawia dużo radości i pozwala na kreatywność. Jednak czasem warto wyjść poza rodzime podwórko i przekonać się, że kuchnie świata też mają wiele do zaoferowania. Choć oczywiście pozostanę w moim ulubionym obszarze szeroko pojętych owoców morza 😉

Pomysły na krewetki koktajlowe

Słyszeliście o krewetkach koktajlowych? Są bardzo smaczne i delikatne, a przy tym ładnie prezentują się na talerzu. Mnie najlepiej smakują  smażone w panierce i podane z sosem czosnkowym. Choć nie jest to oczywiście jedyny sposób na wykorzystanie krewetek koktajlowych. Doskonałym pomysłem jest także sałatka cezar z krewetkami, którą można przygotować szybko (idealne rozwiązanie na niespodziewaną wizytę gości, czy też na spotkanie ze znajomymi). Krewetki podajemy oczywiście z sałatą, pomidorami koktajlowymi, grzankami, czosnkiem oraz parmezanem.

Jeśli nie jesteście fanami sałatek i wolicie konkretniejsze przekąski (i przy okazji macie jakieś 30 minut), to możecie zdecydować się na przygotowanie zaskakującego dania. Co powiecie na jajka faszerowane krewetkami koktajlowymi? Uwierzcie mi, że są równie pyszne, co intrygujące i niestandardowe!

Zastanawiacie się pewnie, skąd w dowolnej chwili wziąć świeże krewetki? A właśnie – choć świeże smakują najlepiej – nie zawsze mamy je pod ręką. Przyznam się wam, że sama w swojej zamrażalce mam kilka opakowań mrożonych krewetek – właśnie na taką okazję. Ale, gdy tylko mam możliwość, decyduję się na świeże!

Krewetki koktajlowe z sosem czosnkowym

No dobrze, po tym przydługim wstępie, czas na mój przepis na chrupiące krewetki koktajlowe z dipem czosnkowym. Przygotowanie tej potrawy zajmie wam około 40 minut. Przygotujcie wszystkie składniki wcześniej – to zdecydowanie ułatwi sprawę. Potrzebne będą przyprawy, mąka, bułka tarta, olej z pestek winogron, cytryna, majonez, jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego) oraz czosnek. Najlepiej zacząć od zrobienia sosu czosnkowego, by mógł schłodzić się w lodówce. Zachęcę was też do samodzielnego przygotowania dipu. Mimo że w każdym sklepie możemy dostać gotowy produkt, na pewno nie będzie miał tak wyrazistego smaku, jak świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przed smażeniem i panierowaniem krewetek koktajlowych pamiętajcie, by najpierw je obgotować – dzięki temu będą bardziej miękkie i soczyste. Później pozostaje smażyć je do momentu, aż będą miały piękny złocisty kolor. Od razu są gotowe do podania.

Gotowi? To zaczynamy!

Przepis

Drukuj
krewetki koktajlowe z sosem czosnkowym

Krewetki koktajlowe w dipie czosnkowym

Przepis na krewetki koktajlowe – są bardzo smaczne i delikatne. Wyglądają bardzo zachęcająco i idealnie nadają się na przystawkę podczas kolacji.

Czas przygotowania 40 minut
Kalorie 400 kcal

Składniki

  • 250 g Krewetki koktajlowe 250 g
  • Cytryna
  • 2 łyżeczki imbiru zmielony
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki czosnku zmielonego
  • Sól
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej z pestek winogron
  • Sos do krewetek koktajlowych:

Sos do krewetek koktajlowych:

  • 1 Duży jogurt naturalny Grecki
  • 3 łyżki Majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki Soli

Instrukcje

Najpierw przygotowujemy sos.

  1. Jogurt grecki mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, słodką papryką, majonezem, ostrą papryką, szczyptą soli i odrobiną cukru. 

  2. Wszystko porządnie mieszamy aż składniki ładnie się połączą (możemy użyć blendera). 

  3. Wstawiamy do lodówki. 

Gdy nasz dip będzie się chłodził zabieramy się za krewetki.

  1. Płuczemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i przyprawami (zmielony czosnek, imbir, ziołowy pieprz). 

  2. Gotujemy około dwóch minut po czym odcedzamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. 

  3. Wrzucamy na rozgrzany wok (może być patelnia) i smażymy aż będą złote i chrupiące. 

Notatki

Soczyste i chrupiące krewetki koktajlowe gotowe 🙂 Serwujemy z zimnym sosem.

O czym jeszcze warto pamiętać? Aby nasze krewetki nie były zbyt tłuste, po usmażeniu połóżmy je na ręczniku papierowym, który szybko wchłonie nadmiar tłuszczu. Dodatkowo, sos czosnkowy świetnie smakuje, gdy jest odpowiednio schłodzony. Jeśli chcecie, możecie go przygotować nawet kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki, gdzie będzie czekał na moment podania.

Smacznego i zapraszam na kolejne przepisy 🙂 

Przepis na najsmaczniejsze krewetki od Makro

 

12 komentarzy o “Soczyście chrupiące krewetki koktajlowe z czosnkowym dipem&rdquo


  1. Po ostatniej wizycie nad morzem zachwyciłam się smakiem krewetek 🙂 Polecam przepis


  2. Ostatnio jadłam krewetki coctailowe. Chciałam przyrządzić, ale mam pytanie. Czy gotować krewetki przed smażeniem?

Komentarze wyłączone