Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak taramasalata? Jest to typowa grecka potrawa przyrządzana z ikry. Może nie brzmi to zbyt smacznie ale dobrze przygotowana jest naprawdę pyszna! Ja, dowiedziałam się co to takiego kilka lat temu z jakiejś ulotki promocyjnej grecką knajpę u nas w mieście. Pamiętam za to jak byłam w Grecji i jadłam ją po raz pierwszy. Byłam w szoku, że jest ona taka smaczna. Uważam, że jest to rewelacyjny dodatek do kanapek dlatego idealnie nadaję się jako przystawka na przyjęcia i bankiety. Jest to wyjątkowo ekspresowe 'danie’ dlatego tym bardziej polecam! Dodatkowo wspomnę, że ponad tydzień temu urządzaliśmy z mężem, w domu małe spotkanie na, które postanowiłam przygotować właśnie taramasalatę. Zajęło mi to raptem dziesięć minut, a efekt był rewelacyjny! Wszyscy byli zachwyceni jej smakiem i trochę zdziwieni, że jest to 'pasta’ przygotowana z ikry. Zdecydowanie polecam :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 200g wędzonej ikry z dorsza
- 2 średnie cebule
- Sok z cytryny
- ½ kubka oleju z pestek winogron
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
- 8 kromek białego pieczywa bez skórki
Przygotowanie:
Pieczywo wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Po chwili wyciągamy i porządnie odciskamy z wody. Wkładamy do czystej miski. Cebule obieramy i ucieramy na drobnych oczkach, dodajemy cztery łyżki soku z cytryny, wędzoną ikrę z dorsza, olej z pestek winogron i dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z pieczywem.
Uwagi:
Zamaczane pieczywo możecie zastąpić zwykłym.
Składniki taramasalaty możecie wymieszać mikserem.
Taramasalatę możecie przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego :).