Ostatnio na blogu podzieliłam się przepisem na tajską zupę rybną, lecz tym razem proponuje jej europejską, łagodniejszą odsłonę. Zupa rybna z owocami morza to bardzo popularne danie południa Europy, je się ją we Włoszech, Hiszpanii i Francji. I jak to po południowcach można się spodziewać, danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, wymaga jedynie świeżych składników i kilkunastu minut w kuchni, by moc cieszyć się pożywną i smaczną zupą.
To typowa potrawa europejskich rybaków, których dieta opierała się na darach morza, warzywach oraz… alkoholu! Tak, także i w tym przepisie nie może zabraknąć tego, co płynie w żyłach Włochów i Francuzów, czyli białego wytrawnego wina. Nie zalecam dodania mleczka kokosowego, wbrew pozorom jest ono raczej zarezerwowane do wyrazistych zup azjatyckich, a tutaj przytłumi smak pomidorów i owoców morza.
Jeśli chcemy nadać zupie polskiego akcentu, można zastąpić filety z soli kawałkami rodzimych śledzi. Brzmi kontrowersyjnie? Ryba doda daniu słoności i charakterystycznego, rybnego smaku, jakiego nie osiągniemy w przypadku wykorzystania białych, delikatnych filetów.
Innym rozwiązaniem jest wcześniejsze podsmażenie kawałków ryby na klarowanym maśle – staje się bardziej zwarta i ma chrupką skórkę.
Zupa rybna z owocami morza – przepis
Zupa rybna z owocami morza
Składniki
- 300 gram filetów soli
- 1 szt średniej cebulki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów Pellati
- 1 duża czerwona papryka
- 4 szt dużych krewetek
- 200 gram małży
- 150 gram kalmarów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 bagietka czosnkowa
Instrukcje
-
Owoce morza dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Krewetkom ucinamy głowę i delikatnie odłamujemy nóżki. Kalmary kroimy na mniejsze krążki, a rybę na 3mc kawałki. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
-
Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz zmiażdżony czosnek, chwilę dusimy i dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i pomidory. Dusimy na małym ogniu pod przykrywką ok. 5 minut.
-
Dodajemy warzywny bulion oraz kieliszek wina. Do środka wkładamy rybne filety i owoce morza, gotujemy ok. 4-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
-
Zupę rybną z owocami morza podajemy posypując pokrojona świeżą natką pietruszki oraz podając do tego po bagietce czosnkowej bagietki.
Notatki
Pamiętajmy, że nieotworzone małże od razu wyrzucamy, ponieważ mogą zepsuć nam całą zupę.
Można dodać soli i pieprzu do smaku, jednak należy uważać, aby nie przytłumić nimi smaku zupy.