Byłam ostatnio na zakupach w większym domu handlowym i przy okazji zrobiłam zakupy w dużym sklepie spożywczym. W związku z tym, że jestem osobą oszczędną zazwyczaj sprawdzam oferty sklepu w gazetce promocyjnej w poszukiwaniu promocji. Tym razem gazetka promocyjna sklepu okazała się moją inspiracją bo znalazłam w niej świetny rybny przepis :). Oczywiście jak to ja 😉 musiałam go wypróbować i przyznam, że jestem zachwycona! Dzięki promocyjnej gazetce, którą większość z nas wyrzuca znalazłam wspaniały przepis na zupę z muli na śmietanie! Mówię Wam, pycha!!! Zapraszam do wykonania :).
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki:
- Około 750 g czarnych muli
- Łodyga selera naciowego
- Jedna marchewka
- Jedna duża cebula
- Dziesięć ziarenek czarnego pieprzu
- Natka zielonej pietruszki (cztery łodyżki + dwie łyżki)
- 100 g miękkiego masła
- Trzy cebule dymki
- Trzy ząbki czosnku
- Jeden duży ziemniak
- 180 ml białego wina (¾ kubka)
- 40 g mąki pszennej (1/3 kubka)
- 250 ml śmietany (1 kubek)
Przygotowanie:
Marchewkę, seler i cebulę drobno siekamy. Mule porządne oczyszczamy, usuwamy wąsy i wrzucamy do garnka z 1,5 l. wody. Do muli dodajemy posiekaną marchewkę, seler, cebulę, dziesięć ziarenek czarnego pieprzu i cztery łodygi zielonej pietruszki. Całość musimy zagotować, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około pięciu minut. Nasz wywar odcedzamy przez sitko z małymi oczkami i odrzucamy nie otwarte mule. Z otwartych muli wyjmujemy mięsko i odkładamy do miseczki. Puste muszle i warzywa z wywaru wyrzucamy. Przecedzony wywar odstawiamy z powrotem na gaz i gotujemy na małym ogniu około piętnaście minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia. Do drugiego garnuszka wrzucamy połowę masełka i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy cebulę dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę ziemniaczka. Całość mieszamy (około czterech minut) do momentu aż cebulka będzie miękka po czym dodajemy wino, czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy minutę. Drugą połowę masła miksujemy razem z mąką na gładką masę. Do garnuszka z czosnkiem i ziemniakami wlewamy wywar (875 ml) i bardzo powolutku mąkę z masłem. Czekamy aż się zagotuje i zgęstnieje po czym gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy mięso z muli i śmietanę. Dobrze mieszamy, podgrzewamy i wsypujemy dwie łyżki natki pietruszki. Serwujemy na ciepło.
Uwagi:
Proporcje jakie tu podałam są dokładanymi proporcjami z przepisu z promocyjnej gazetki. Jeżeli macie ochotę możecie dodać więcej czosnku lub marchewki. Jednak w mojej opinii proporcje podanych składników w tym przepisie jest idealna.
Smacznego :).