Ryby słodkowodne

Przepisy na Wielkanoc – postaw na karpia!

Zaraz zaraz! Karp na Wielkanoc? Czy tu nie ma jakiejś pomyłki? Nie! Rzeczywiście ta ryba kojarzy się raczej ze świętami Bożego Narodzenia, ale wcale nie oznacza to, że nie możemy jej wykorzystać również w trakcie wiosennych świąt. Tym bardziej, że niezwykły smak karpia doskonale komponuje się z innymi, tradycyjnymi polskimi potrawami. O karpiu To ryby… Więcej Przepisy na Wielkanoc – postaw na karpia!

Ryby słodkowodne

Sandacz – kilka pomysłów

Szukasz inspiracji na temat tego, jak przygotować sandacza? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów. To kolejna z ryb, które idealnie sprawdza się w diecie osób, którym zależy na zachowaniu zdrowia, a także pięknej sylwetki. Od kilku lat sandacz zdobywa coraz większą popularność, dlatego warto przyjrzeć się mu nieco bliżej. Tym bardziej, że używając jego mięsa można… Więcej Sandacz – kilka pomysłów

Ryby słodkowodne

Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej to nie jedyny wariant ryby w słoikowej wersjimożna przygotować w takie słoikowej wersji – nadaje się do tego także dorsz, mintaj, szczupak i inne dość twarde i zwarte gatunki ryb. Można przygotować je jako samodzielne danie lub tez wykorzystać poświąteczne niezjedzone kawałki karpia. Ryba w zalewie octowej to świetny sposób na pozostałości… Więcej Karp w zalewie octowej

Ryby słodkowodne

Jak smażyć karpia?

Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? A może lepiej wykorzystać przepis na ciasto naleśnikowe do ryby? Czy ryba musi się marynować w przyprawach i mleku?  Dzisiejszy wpis rozwieje wasze wszelkie wątpliwości! Aby smażony karp miał chrupiącą skórkę, wystarczy delikatnie oprószyć go mąką. Gęste ciasto naleśnikowe jest w tym przypadku zupełnie zbędne, bo ryba sama… Więcej Jak smażyć karpia?

Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne w Polsce

Ryby na wigilię

Jakie wybrać ryby na Wigilię? Czy zawsze musi być to tradycyjny karp? A co, jeśli któryś z gości nie przepada za słodkowodnymi rybami? Postanowiłam Wam pomóc i przygotowałam małą ściągawkę moich najlepszych przepisów na rybę na święta Bożego Narodzenia. Wieczerza wigilijna ma u nas w Polsce piękną tradycję. Na bogato zdobionych stołach pojawia się dwanaście… Więcej Ryby na wigilię

Ryby słodkowodne

Pstrąg z herbacianym masłem

Moi drodzy, przedstawiam moje najnowsze popisowe danie: oto pieczony pstrąg z herbacianym masłem! Najlepiej smakuje serwowany z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem oraz z lekkim dressingiem jogurtowym. Gdyby nie dodatek masła to można by powiedzieć, iż jest to danie idealne dla osób odchudzających się i stosujących dietę wątrobową. Zaczynamy! Pstrąga z masłem można nie tylko piec,… Więcej Pstrąg z herbacianym masłem

Ryby słodkowodne

Kebab z ryby w tortilli

Ostatnio jedna czytelniczka mojego bloga poprosiła mnie o przepis na kebab z ryby. Szczerze mówiąc w pierwszej chwili nie wiedziałam, jak zareagować na tę prośbę, bo kebab kojarzy mi się z kuchnią bliskowschodnią, baraniną lub drobiem przepełnionym aromatami tamtejszych przypraw. Jednak skoro hamburgera dało zastąpić się fishburgerem, to na pewno można pokusić się o przygotowanie… Więcej Kebab z ryby w tortilli

Ryby słodkowodne

Zupa rybna po kaszubsku

W związku  z tym, iż Kaszuby i Pomorze rybami stoją, proponuję przygotowanie prawdopodobnie najprostszej zupy rybnej na świecie – zupa rybna po kaszubsku to połączenie rybnych filetów, śmietany i odrobina żółtka i octu. Jej wykonanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. U mnie w domu określano ją jako kaszubską polewkę rybną. Zupa kaszubska może występować… Więcej Zupa rybna po kaszubsku

Ryby słodkowodne

Sum faszerowany

Sum faszerowany karczochami i suszonymi pomidorami to niebanalna propozycja idealna nie tylko na wigilijny stół, ale także na specjalne, uroczyste obiady i przyjęcia. W wersji świątecznej polecam przygotowanie nadzienia z suszonych grzybów, zaś w okresie letnim doskonale współgrają smakowo z rybą kapary oraz suszone, włoskie pomidory. Tak naprawdę wszystko zależy od nadzienia, jakie chcemy przygotować:… Więcej Sum faszerowany