Ryby słodkowodne

Burger łososiowy z ryżem i szpinakiem na lunch :)

burger łososiowy z ryżemWczoraj udało mi się wyskoczyć z mężem na szybki lunch do jednej z naszych ulubionych knajpek w mieście. Znamy właściciela więc bywamy tam dosyć często. Jakie było moje zdziwienie gdy Tomek powiedział, że czyta mojego bloga! Bardzo podobają mu się przepisy i zastanawia się nad wykorzystaniem jakiegoś w swojej knajpie. Zaczęliśmy się zastanawiać co przyciągnęłoby uwagę klientów i w końcu wymyśliliśmy. Szybkie, czyli idealne na lunch, smaczne, a zarazem zdrowe no i raczej nie spotykane…? Burger z łososia z ryżem i szpinakiem! Oczywiście ustaliliśmy, że przygotujemy takiego burgera i wybierzemy zwycięzce. Oceńcie sami ;).

Przygotowanie: 20 minut

Składniki:

  • Filet z łososia
  • Ryż, jedno opakowanie
  • Opakowanie szpinaku
  • Jajko
  • Oregano
  • Dwie łyżki posiekanych ziół (tymianek, natka pietruszki, bazylia)
  • Gałka muszkatołowa
  • Śmietana 30%
  • Olej z pestek winogron
  • Sałata
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Jogurt bałkański (grecki)
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna
  • Szczypiorek
  • Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Szpinak opłukujemy i wrzucamy na patelnię aby 'zwiędł’. Ugotowany ryż łączymy z rozdrobnionym łososiem. Do miseczki z ryżem i rybą dorzucamy drobno pokrojony szpinak. Dokładnie mieszamy i dorzucamy zioła, szczyptę gałki muszkatołowej, oregano, jajko i dwie łyżki śmietany. Z naszej masy lepimy burgery i smażymy je na oleju z pestek winogron. W trakcie smażenia robimy sos który serwujemy razem z ryżowo łososiowym burgerem. Łączymy zimny jogurt bałkański z pokrojonym szczypiorkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dwoma łyżkami soku z cytryny i połową łyżeczki skórki z cytryny. Doprawiamy , mieszamy składniki i sos gotowy. Gotowego burgera serwujemy na liściu sałaty z cytrynowym sosem.

Uwagi:

Łosoś lepiej się sklei ze szpinakiem i ryżem jeżeli troszkę rozgotujemy ryż.

Smacznego :).

Dodaj komentarz