Wczoraj udało mi się wyskoczyć z mężem na szybki lunch do jednej z naszych ulubionych knajpek w mieście. Znamy właściciela więc bywamy tam dosyć często. Jakie było moje zdziwienie gdy Tomek powiedział, że czyta mojego bloga! Bardzo podobają mu się przepisy i zastanawia się nad wykorzystaniem jakiegoś w swojej knajpie. Zaczęliśmy się zastanawiać co przyciągnęłoby uwagę klientów i w końcu wymyśliliśmy. Szybkie, czyli idealne na lunch, smaczne, a zarazem zdrowe no i raczej nie spotykane…? Burger z łososia z ryżem i szpinakiem! Oczywiście ustaliliśmy, że przygotujemy takiego burgera i wybierzemy zwycięzce. Oceńcie sami ;).
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
- Filet z łososia
- Ryż, jedno opakowanie
- Opakowanie szpinaku
- Jajko
- Oregano
- Dwie łyżki posiekanych ziół (tymianek, natka pietruszki, bazylia)
- Gałka muszkatołowa
- Śmietana 30%
- Olej z pestek winogron
- Sałata
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- Jogurt bałkański (grecki)
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cytryna
- Szczypiorek
- Ząbek czosnku
Przygotowanie:
Szpinak opłukujemy i wrzucamy na patelnię aby 'zwiędł’. Ugotowany ryż łączymy z rozdrobnionym łososiem. Do miseczki z ryżem i rybą dorzucamy drobno pokrojony szpinak. Dokładnie mieszamy i dorzucamy zioła, szczyptę gałki muszkatołowej, oregano, jajko i dwie łyżki śmietany. Z naszej masy lepimy burgery i smażymy je na oleju z pestek winogron. W trakcie smażenia robimy sos który serwujemy razem z ryżowo łososiowym burgerem. Łączymy zimny jogurt bałkański z pokrojonym szczypiorkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dwoma łyżkami soku z cytryny i połową łyżeczki skórki z cytryny. Doprawiamy , mieszamy składniki i sos gotowy. Gotowego burgera serwujemy na liściu sałaty z cytrynowym sosem.
Uwagi:
Łosoś lepiej się sklei ze szpinakiem i ryżem jeżeli troszkę rozgotujemy ryż.
Smacznego :).