Ryby słodkowodne

Chrupiący maślany smażony karpik

Prime RibSmażony karp nierozerwalnie kojarzy nam się z Wigilią, oczywiście słusznie ale to nie oznacza, że nie powinniśmy przyrządzać go znacznie częściej. W moim domu gości raz na dwa, trzy miesiące, najczęściej smażony. Karpia uwielbia mój mąż i nasze dzieci lecz niestety, co jest jego dużym minusem, jest pełen ości. Mogę się Wam przyznać, że karp mógłby powalczyć w moim rankingu z łososiem ale ości automatycznie spychają go na dalsze miejsce. W trakcie przygotowywania ryby staram się dwukrotnie bardziej zwracać uwagę na ich usuwanie ale jak to z karpiem bywa, ości i tak się pojawiają, złośliwość rzeczy martwych? Oczywiście niezależnie od ich 'bytowania’ mięso karpia jest na tyle delikatne i maślane, że i tak go przyrządzam 🙂 Zapraszam do przepisu na klasycznego smażonego karpia.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • Karp (ok. 1,2 kg)
  • Sok z jednej cytryny
  • Trzy łyżki mąki
  • Olej z pestek winogron
  • Trzy łyżki masła
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pierwszą rzeczą jest skrobanie i czyszczenie naszej rybki. Niezbyt przyjemne ale jak się dojdzie do wprawy (ćwiczenie czyni mistrza ;)!) to całkiem szybko idzie. Oczyszczonego karpia płuczemy i kroimy w dzwonka. Dokładnie, zarówno z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy kawałki rybki na patelnię i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Smażonego karpia najlepiej serwować z ziemniakami z wody lub z chrzanem i pajdą świeżego chleba.

Uwagi:

Aby ryba nie była w środku surowa pamiętajmy, że karpia smażymy na małym ogniu!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz