Ryby i owoce morza są generalnie uważane za bardzo zdrowe. Tyle tylko, że niektórych gatunków zdecydowanie lepiej unikać. Z dzisiejszego wpisu dowiesz się, jakie ryby są najzdrowsze. Warto to wiedzieć – ostatecznie, jesteśmy tym, co jemy, prawda?
Ryby – co zawierają?
Co właściwie powoduje, że ryby są tak zdrowe? Które ze składników zawartych w mięsie ryb powodują, że ich jedzenie jest tak korzystne dla naszego organizmu? Przekonajmy się!
Jednym z najważniejszych składników decydujących o tym, że ryby są niezwykle korzystne dla naszego organizmu są kwasy Omega 3. To wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które musimy dostarczać do organizmu razem z pożywieniem, ponieważ nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać. Te kwasy nie tylko znacznie obniżają stężenie cholesterolu, ale również zmniejszają ciśnienie krwi. Dzięki temu, zapobiegają miażdżycy czy chorobie niedokrwiennej serca. Co jeszcze ważniejsze, wspomagają pracę mózgu oraz poprawiają koncentrację.
Kolejnym z powodów dla których warto jeść ryby jest białko. Mięso ryb jest bogate w wysokowartościowe i lekkostrawne białko. Oprócz tego, ryby są pełne witamin i minerałów, jak choćby jod, fosfor czy potas.
Które ryby są najzdrowsze?
Najlepiej jeść tłuste ryby morskie. Taki choćby łosoś zawiera aż 2860 mg kwasów Omega 3 na każde 100 gram mięsa! Nieco mniej mają w sobie makrela czy śledź, ale nadal są to spore wartości. Jeżeli chodzi natomiast o ryby słodkowodne, zdecydowanie warto postawić na pstrąga tęczowego czy też karpia.
Których ryb unikać?
Nie wszystkie ryby są równie zdrowe. Mięso wielu ryb hodowanych na przykład w Azji zawiera ogromne pokłady szkodliwych substancji. Wynika to z tego, że żyją w zanieczyszczonych zbiornikach, więc siłą rzeczy ciężkie metale czy inne toksyny przenikają do ich organizmu. Gdy je zjadamy, to samo trafia do naszego żołądka. Niekoniecznie zachęcająca perspektywa, prawda?
Lepiej unikać takich ryb jak choćby panga czy ryba maślana. Ta pierwsza jest hodowana w sztuczny sposób – dla uzyskania lepszych efektów hodowli, podaje się rybom leki weterynaryjne. Poza tym, mięso tej ryby praktycznie nie zawiera białka czy aminokwasów. Z kolei jako ryba maślana znane są różne gatunki – ich mięso pełne jest wosku, który może powodować problemy żołądkowe.