Tym razem zapraszam Was na 'żydowskiego karpia’. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego. Karp po żydowsku to ryba w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałów. Jest to żydowska potrawa, od wieków podawana w Polsce. Muszę przyznać, że nie jest to łatwe do przygotowania danie ze względu na czyszczenie ryby.. dlatego zdarza mi się prosić o to moją Babcię 😉 Wiem, wiem.. już najwyższy czas, żebym sama nauczyła się oporządzać karpia. Obiecuję, że następnym razem postaram się zrobić to sama i może nawet opiszę to na moim blogu. Tymczasem proponuję skorzystać z informacji z internetu, książek kucharskich lub (tak jak w moim przypadku) ze złotych rączek najbliższych. Do dzieła kochani, karp po żydowsku czeka!
Czas przygotowania: 2,5 godz.
Do przygotowania karpia po żydowsku potrzebne nam są:
- Karp (1-1,5 kg)
- Włoszczyzna (bez kapusty)
- Dwie średnie cebule
- Dwa ząbki czosnku
- Jedno małe piwo (może być ciemne)
- Łyżka masła
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Kilka ziarenek czarnego pieprzu
- Kilka goździków
- Rodzynki (ok. 50 g.)
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Plastry migdałów
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Rybę kroimy na plastry i wyciągamy ości.Tłuczemy w moździerzu goździki, ziele angielskie i obficie obsypujemy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Tak przygotowanego karpia wstawiamy do lodówki na trzy godziny. W tym czasie przygotowujemy wywar na bazie włoszczyzny i pozostałości z ryby. Gotujemy tak długo aż zostanie nam jedna szklanka wywaru. Następnie kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię, czekamy aż cebula się zeszkli, dodajemy piwo i warzywny wywar. Całość wlewamy do garnka, czekamy aż się zagotuje i wkładamy rybę. Dodajemy także startą wcześniej skórkę z cytryny i rodzynki. Dusimy 20 minut. Gotowego karpia wykładamy na półmisek, obkładamy cebulą i rodzynkami po czym oblewamy wywarem. Dekorujemy natką pietruszki i płatkami migdałów. Polecam zaserwować z typowo polskimi ziemniakami z wody 😉
Uwagi:
Pamiętajmy aby przed dodaniem do ryby namoczyć rodzynki w gorącej wodzie (powinny być miękkie)!
Karp po żydowsku doskonale smakuje także na zimno, podany razem z chałką posmarowaną masłem.
Smacznego 🙂