Ryby słodkowodne

Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej to nie jedyny wariant ryby w słoikowej wersjimożna przygotować w takie słoikowej wersji – nadaje się do tego także dorsz, mintaj, szczupak i inne dość twarde i zwarte gatunki ryb. Można przygotować je jako samodzielne danie lub tez wykorzystać poświąteczne niezjedzone kawałki karpia.

Ryba w zalewie octowej to świetny sposób na pozostałości ze świątecznego stołu. Taki zapasowy słoik można przygotować w zalewie 30 minut. Przechowujemy go w lodówce nawet przez kilkanaście tygodni. Świetnie sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska, którą serwuje się na zimno, jak i postne danie w oczekiwaniu na kolejne święta.

Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej może wydawać się niezbyt smaczny ze względu na nadmiar panierki, którą ma tendencje do namakania. Można to rozwiązać w inny sposób. Z ryby usuwamy nadmiar naleśnikowej otoczki albo smażymy ją tylko w mące, wówczas nie ma ryzyka, iż panierka zbyt mocno „napije się” octu i danie będzie na kwaśne. Druga opcją jest dodanie większej ilości cukru do zalewy, by zniwelować octowy smak. Robię tak zawsze jak wiem, że rybę mają jeść moje dzieciaki.

Generalnie ryba w zalewie octowej ma jedną zaletę – zawarty w occie kwas rozpuszcza wszystkie drobne ości! W związku z czym do tego przepisu idealnie nadaje się nie tylko karp czy amur, ale również małe szprotki, płocie, leszcz, szczupak i boleń.

Sprzedam Wam też dobrą wskazówkę – do zalewy dodajemy opakowanie dobrej jakości keczupu (500ml) i wówczas otrzymamy karpia w sosie słodko-kwaśnym.

Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej – przepis

Drukuj
Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej – przepis

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1 litr octu 10%
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 7 liści laurowych
  • 10 ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu
  • 2 szt cebuli
  • smażona ryba, np. karp, mintaj, dorsz

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki na zalewę mieszamy w wysokim garnku i zagotowujemy na wolnym ogniu. 

  2. Do słoików wkładamy porcje ryby, a następnie zalewamy do brzegi gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

  3. Karp w zalewie octowej najlepiej smakuje 2-3 dni do przygotowaniu. 

  4. Aby poprawić wygląd dania, można do zalewy użyć kilku kawałków czerwonej, słodkiej papryki. 

  5. Danie przechowujemy w lodówce.