Ryby słodkowodne

Kebab z ryby w tortilli

Ostatnio jedna czytelniczka mojego bloga poprosiła mnie o przepis na kebab z ryby. Szczerze mówiąc w pierwszej chwili nie wiedziałam, jak zareagować na tę prośbę, bo kebab kojarzy mi się z kuchnią bliskowschodnią, baraniną lub drobiem przepełnionym aromatami tamtejszych przypraw. Jednak skoro hamburgera dało zastąpić się fishburgerem, to na pewno można pokusić się o przygotowanie rybnej wersji kebabu.

Kebab z ryby – dobry pomysł?

 

Mój przepis na kebab z ryby można wykorzystać nie tylko do przygotowania klasycznej wersji w tortilli/picie lub bułce. To także doskonała rybna baza do obiadów. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków z sosem jogurtowo-czosnkowym i surówką ze świeżych warzyw (kapusta pekińska, pomidor, papryka, ogórek, cebula).

Kebab z ryby charakteryzuje się tym, iż jego mięso nie jest zwarte i musimy do niego dodać kaszę – dodatek zagęszczający cały mięsny środek. Już przy wyborze ryby musimy zwrócić na to uwagę, aby mięso było dość zwarte. Najlepszy będzie dorsz, sandacz lub łosoś (sama postawiłam na sandacza). Co ciekawe, do tortilli można dodać 2-3 sztuki smażonych krewetek – prawdziwa smakowa bomba!

Kebab z ryby w tortilli

Kebab z ryby w tortilli – przepis

Drukuj
Kebab z ryby w tortilli

Kebab z ryby w tortilli – przepis

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 325 kcal

Składniki

  • 600 gram filetów z białej ryby
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku, ostrej papryki, słodkiej papryki, sezamu
  • 2 łyżeczki przyprawy typu kebab/gyros
  • 150 gram kaszy bulgur
  • 4 szt tortilli/pity
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 cebulka
  • sos czosnkowy
  • sos chilli
  • kilka listków sałaty
  • natka pietruszki do ozdoby

Instrukcje

  1. Rybę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy za pomocą ręczników papierowych i mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie (powinna wyjść jednolita masa, bez żadnych widocznych cząstek mięsa). Doprawiamy: solą, pieprzem, paprykami, kminkiem, sezamem, przyprawą do kebaba, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

  2. Do miseczki wsypujemy kasze bulgur, zalewamy wrzątkiem do poziomu kaszy, przykrywamy i czekamy 15 minut, aż napuchnie. Ostudzoną dodajemy do ryby. Formujemy wałeczki, które nadziewamy na długi patyczek do szaszłyków. Układamy obok siebie na posmarowanej oliwą z oliwek blaszce i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut (do momentu ładnego zbrązowienia) w temperaturze 160 stopni. 

  3. Na placku rozprowadzamy sos czosnkowy (wymieszany w proporcji 1:1 jogurt grecki, majonez, szczypta soli i pieprzu oraz 4 ząbki czosnku), kładziemy sałatę, na nią pokrojony w mniejsze kawałki rybny kebab, a następnie półplasterki pomidorów, ogórka, papryki i cebulki. Składamy wedle instrukcji na opakowaniu. 

Notatki

Fani pikantnych wersji mogą użyć sosu chilli.

Bardzo ładnie prezentuje się posypana na wierzchu natka pietruszki.