Lin w śmietanie to doskonała propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. Ta zdrowa i pożywna ryba może z powodzeniem zastąpić tradycyjne dania główne. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami moim pomysłem na przyrządzenie ciekawego obiadu, w którym główną rolę zagra oczywiście lin w śmietanie.
Czy lin jest smaczny? Czyli garść informacji dla sceptyków
Lin to dość oścista i tłusta ryba o delikatnym słodkawym smaku. Przepisy kulinarne podają, że rybę tę najlepiej usmażyć, a następnie ugotować i podać ze śmietaną. Jednak warto czasem zaszaleć i spróbować odejść od utartych schematów. Co powiecie na lina w cieście francuskim? Albo na lina w ziołach? Możliwości jest przecież bardzo dużo, a ograniczenia to w zasadzie tylko nasze upodobania. Jedni uważają, że na obiad najlepsza jest zupa grzybowa, inni z kolei uznają, że pierwsze miejsce wśród ryb zajmuje pstrąg. Lin może nie jest tak popularny, ale na pewno zasługuje na to, by dać mu szansę w naszej kuchni. Będzie świetnym uzupełnieniem pożywnej zupy lub zamiennikiem dla klasycznej sałatki śledziowej.
Przepis na lina w śmietanie – co kupić?
Jeśli udało mi się was przekonać do eksperymentu i chcecie wypróbować przepis na lina w śmietanie, to zacznijmy od zakupów. Przede wszystkim zawsze stawiajmy na składniki najwyższej jakości – świeże warzywa, owoce, ryby czy mięso są gwarancją smaku. Dlatego warto odwiedzać miejsca, które słyną z dobrych produktów. Lin to ryba hodowana w stawach i nie ma dużych wymagań co do jakości wody, warto więc sprawdzić, czy nasz dostawca zadbał o właściwe warunki hodowli ryb, a nie postawił jedynie na łatwy zarobek. Dodatkowo, pamiętajmy, że w Polsce można łowić te liny, których długość przekroczyła 25 cm (mniejsze osobniki objęte są wymiarem ochronnym).
Lin w śmietanie – przepis
Przygotowanie naszego obiadu zacznijmy od zgromadzenia najważniejszych składników. Potrzebne będą nam:
- Cztery filety z lina
- Duża śmietana
- Dwie łyżki mąki
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Zmielony czerwony pieprz
- Olej z pestek winogron
- Świeży tymianek
- Ząbek czosnku
- Cytryna
Rybę musimy opłukać i osuszyć. Teraz dodajemy trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu, po czym obtaczamy w mące i smażymy na patelni, najlepiej na oleju z pestek winogron. Gdy lin jest już gotowy, wkładamy go do naczynia żaroodpornego i delikatnie (uważamy aby nie przesadzić!) skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy pokrojony świeży tymianek, dużo czarnego pieprzu i wyciśnięty ząbek czosnku. Sos mieszamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowany lin w śmietanie wędruje do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia to około 20 minut, a całość nie powinna nam zająć więcej niż 40 minut.
Aby lin w śmietanie był na prawdę smaczny pamiętajcie aby użyć gęstej śmietany. Lin nie może pływać w wodnistym sosie, a powinien być otulony śmietanową kołderką! Do dekoracji potrawy użyjmy kilku gałązek tymianku i delikatnie oprószmy czerwonym pieprzem. Możemy go podać z warzywami ugotowanymi na parze; doskonale smakuje także, gdy zdecydujemy się jedynie na masło i chleb.
źródło: Instagram.com
Smacznego!