Lubicie łososia z patelni? Jeżeli tak to dobrze trafiliście, ponieważ dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami genialnym przepisem na pysznego, przysmażonego łososia z czosnkiem i ostrą papryczką chilli :). Przepis na to danie wyszło mi przez przypadek. Pamiętacie jak podawałam Wam kiedyś przepis na pyszny makarończyk? Otóż ostatnio zostało mi trochę makaronu w lodówce i musiałam coś z nim zrobić więc postanowiłam dodać podsmażonego łososia. Totalnie przypadkowo wyszło bardzo smaczne i pyszne danie :)! Polecam spróbować kochani.
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z łososia – mały kawałek
- Czosnek – trzy duże ząbki
- Ostra papryczka peperoncino – szczypta
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Parmezan w kawałku do starcia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie/gotowanie:
Zaczynamy od podsmażenia rybki. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy kawałki łososia oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż łosoś i czosnek lekko się zarumienią. Gotową rybkę zestawiamy z ognia i wsypujemy szczyptę ostrej papryczki. W tym czasie gotujemy wodę na makaron, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach (pół szklanki) i wsypujemy na patelnię. Wszystko mieszamy i gotowe :).
Uwagi:
Łososia możecie zastąpić inną ulubioną rybką.
Chętnym polecam dodać odrobinę pietruszki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: stellacooks.com