Ryby słodkowodne

Pstrąg z herbacianym masłem

Moi drodzy, przedstawiam moje najnowsze popisowe danie: oto pieczony pstrąg z herbacianym masłem! Najlepiej smakuje serwowany z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem oraz z lekkim dressingiem jogurtowym. Gdyby nie dodatek masła to można by powiedzieć, iż jest to danie idealne dla osób odchudzających się i stosujących dietę wątrobową. Zaczynamy! Pstrąga z masłem można nie tylko piec,… Więcej Pstrąg z herbacianym masłem

Ryby słodkowodne

Kebab z ryby w tortilli

Ostatnio jedna czytelniczka mojego bloga poprosiła mnie o przepis na kebab z ryby. Szczerze mówiąc w pierwszej chwili nie wiedziałam, jak zareagować na tę prośbę, bo kebab kojarzy mi się z kuchnią bliskowschodnią, baraniną lub drobiem przepełnionym aromatami tamtejszych przypraw. Jednak skoro hamburgera dało zastąpić się fishburgerem, to na pewno można pokusić się o przygotowanie… Więcej Kebab z ryby w tortilli

Ryby słodkowodne

Zupa rybna po kaszubsku

W związku  z tym, iż Kaszuby i Pomorze rybami stoją, proponuję przygotowanie prawdopodobnie najprostszej zupy rybnej na świecie – zupa rybna po kaszubsku to połączenie rybnych filetów, śmietany i odrobina żółtka i octu. Jej wykonanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. U mnie w domu określano ją jako kaszubską polewkę rybną. Zupa kaszubska może występować… Więcej Zupa rybna po kaszubsku

Ryby słodkowodne

Sum faszerowany

Sum faszerowany karczochami i suszonymi pomidorami to niebanalna propozycja idealna nie tylko na wigilijny stół, ale także na specjalne, uroczyste obiady i przyjęcia. W wersji świątecznej polecam przygotowanie nadzienia z suszonych grzybów, zaś w okresie letnim doskonale współgrają smakowo z rybą kapary oraz suszone, włoskie pomidory. Tak naprawdę wszystko zależy od nadzienia, jakie chcemy przygotować:… Więcej Sum faszerowany

Ryby słodkowodne

Sum w śmietanie

Żadna ryba nie smakuje chyba tak dobrze, jak sum w śmietanie. Słodki sos łączy się z delikatnym, ale charakterystycznym rybnym smakiem, nadając daniu wyjątkowość. Długo pozostaje w pamięci. Doskonała propozycja na rybę dla dzieci, które często ciężko jest przyzwyczaić do jedzenia darów morza. Mój sum w śmietanie jest smażony, jednak osoby na diecie, dbające o… Więcej Sum w śmietanie

Ryby słodkowodne

Lin w galarecie

Lin to kolejna niedoceniana przez Polaków słodkowodna ryba, mylnie kojarząca się ze smakiem i zapachem jeziornego mułu. I chociaż jest ościsty i stosunkowo tłusty, to warto skusić się ze względu na jego delikatne, białe mięso o lekko słodkawym smaku. I chociaż najpopularniejszy jest lin w śmietanie, to dzisiaj postanowiłam was zaskoczyć i przygotować smażonego na… Więcej Lin w galarecie

Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne w Polsce

Jaka ryba na grilla? Marynata, czas grillowania

Już od dawna kuchnia grillowa przestała być kojarzona z niezdrowymi i ciężkimi potrawami. Już nie tylko kiełbasa, karkówka i boczek lądują na grillu, ale także warzywa i coraz częściej ryby. Jaka ryba na grilla jest najlepsza? Czy kupić całe tusze czy tylko filety? Jak długo marynować mięso? Czy grillować w folii czy bezpośrednio nad ogniem?… Więcej Jaka ryba na grilla? Marynata, czas grillowania

Ryby słodkowodne

Niedzielny obiad: tilapia pieczona w piekarniku

Tilapię można kupić niemal w każdym sklepie, nawet tych mniejszych osiedlowych. Skąd wynika tak wielka popularność tego gatunku ryby?  Przede wszystkim z bardzo łatwej hodowli – zajmuje drugie miejsce wśród hodowanych ryb! Warto mieć na uwadze fakt, iż tilapię hoduje się także w Polsce – w Bońkach w okolicy Płońska zajmuje się tym firma Global… Więcej Niedzielny obiad: tilapia pieczona w piekarniku