Kolejny dzień to kolejna okazja na przygotowanie pysznego obiadu. Dzisiaj chciałam wam podpowiedzieć, jak przyrządzić świeżą tołpygę. Ta coraz popularniejsza ryba nie tylko świetnie smakuje, ale też ma dużo wartości odżywczych. Gotowi? Zaczynamy!
Tołpyga – co to za ryba?
Na początek kilka słów o samej tołpydze. Jest to ryba, która żyje w ciepłych, słodkich i stojących wodach. W Polsce nie występuje naturalnie, ale z powodzeniem udało się ją tu sprowadzić. Należy do rodziny karpiowatych i mocno przypomina swojego kuzyna, kojarzonego głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Biała tołpyga smak ma lekko kremowy, a w jej delikatnym mięsie znajduje się białko i kwasy omega-3.
Tołpyga to ryba, którą można podawać na wszelkie sposoby. Tołpyga pieczona z warzywami, filet z tołpygi zapiekany w ziołach – dowolność nie ma tu granic. Dodatkowo, bez problemu w dobrych sklepach dostaniemy tę rybę w całości, patroszoną, filetowaną (ze skórką lub bez) oraz w formie steków i tuszki. To świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za oporządzaniem ryb.
Tołpyga – przepis na prosty i smaczny obiad
Jeśli nie jedliście jeszcze tej ryby, zachęcam was do wypróbowania mojego przepisu. Tołpyga pieczona z ziołami to szybki sposób na pyszne danie główne. Pamiętajcie, że tołpyga pieczona w piekarniku będzie miała dużo delikatniejsze mięso niż ta smażona. Choć obie są pyszne, zachęcam was do pieczenia i grillowania ryb – ich aromat jest niepowtarzalny!
Tyle tytułem wstępu. Czas zabrać się za gotowanie. Na przygotowanie potrzebujemy około 25 minut (oczywiście czas liczyłam bez oporządzania ryby).
Tołpyga pieczona w ziołach
Składniki
- 1 kg filetu z tołpygi
- masło lub olej z pestek winogron
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki zielonej
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
Instrukcje
-
Oporządzoną tołpygę skrapiamy sokiem z cytryny i obficie nacieramy solą morską. Naczynie żaroodporne smarujemy dwoma łyżkami masła lub olejem z pestek winogron (aby ryba nie przywarła). Wkładamy rybę do naczynia i przyprawiamy suszonym tymiankiem, suszonym rozmarynem, pieprzem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ustawiamy piekarnik na 220 stopni i wstawiamy tołpygę. Pieczemy dwadzieścia minut. Serwujemy z frytkami i natką pietruszki.
Notatki
Niektórzy zachęcają, by piec tołpygę w folii aluminiowej. Dzięki temu rybka może być bardziej soczysta, a mniej wypieczona.
Tołpyga z piekarnika świetnie smakuje także z warzywami (również pieczonymi), ziemniakami i sałatką z pomidorami. To moja propozycja – a jakie są Wasze? 😉
Smacznego! 🙂