Ryby słodkowodne

Pieczony leszcz w ziołach

Są takie ryby, które niczym nie ustępują swoim sławnym kolegom, jednak z jakichś powodów są zdecydowanie mniej popularne. Moim zdaniem tak właśnie jest z leszczem. I choć to ryba, która może zaskoczyć, wciąż kojarzy się jedynie z mniej apetycznym kuzynem karpia. Czy słusznie? Zapraszam na mój prosty, szybki i smaczny przepis na leszcza!

Słów kilka o leszczach

Leszcze należą do rodziny karpiowatych i mają wiele cech wspólnych ze swoimi kuzynami, którzy królują na naszych stołach w Boże Narodzenie. Ryby te mają równie tłuste mięso, podobną długość (choć rekordowy okaz mierzył 76cm i ważył prawie 7kg!) i rozmiary. Leszcze żywią się głównie tym, co znajdą na dnie zbiornika wodnego, w którym żyją. Ci mięsożercy nie są bardzo wybredni 😉

Leszcze są doskonałym źródłem kawasów omega-3, minerałów, witamin i cennego dla naszego organizmu białka. Warto je wprowadzić do swojej diety. Pyszna ryba to w końcu nie tylko pstrąg, karp, dorsz czy łosoś! Wszystko oczywiście zależy od naszych zainteresowań, ale otwartość umysłu zawsze się przydaje!

Jak przyrządzić leszcza?

Ze względu na strukturę mięsa, leszcze nie będą najlepszym wyborem, jeśli będziemy chcieli zjeść rybę gotowaną (będzie się rozpadać na małe kawałki). Zamiast tego, lepszym rozwiązaniem będzie leszcz pieczony, leszcz smażony, można też wypróbować przepis na leszcza z piekarnika. Moim skromnym zdaniem, będzie to najlepsza opcja 😉

Choć może się wydawać, że wszystkie przepisy na ryby są do siebie podobne, zawsze możesz dodać coś od siebie, spróbować nowych połączeń i smaków. Moje propozycje, to propozycje właśnie 😉 Chcę inspirować i dzielić się swoimi kulinarnymi doświadczeniami i jednocześnie zachęcać do próbowania nowego! Do dzieła!

Leszcz jako danie główne

Moja kuchnia zawsze pełna jest pomysłów i pozytywnych emocji. Chcę, by było to widać na talerzu, więc uwielbiam, gdy jest na nim kolorowo! Wy też możecie polać swoją rybę sosem, dodać do niej małe słodkie marchewki, podać ją z owocami (do odważnych świat należy!), przystroić w kolorowe warzywa czy posypać ziołami i zapiec w pomidorach. Przydadzą się też orzeźwiające napoje! Kolorowy i zdrowy obiad na każdą okazję 😉

pieczony leszcz na obiad

pixabay.com

Leszcz z piekarnika

Jeśli macie przygotowane wszystkie artykuły spożywcze, w kuchni jest wszystko pod ręką, to możemy zaczynać! Możecie wszystko przyszykować sobie wcześniej, żeby nie biegać później po całej kuchni i szukać niezbędnych produktów 😉

Drukuj
leszcz w ziołach

Pieczony leszcz w ziołach

Leszcz w ziołach

Czas przygotowania 50 minut
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1,5 kg Leszcz
  • Cytryna
  • Sól morska
  • 2 ząbki czosnku
  • Listek laurowy
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Zioła:

  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Oregano
  • Majeranek

Instrukcje

  1. Leszcza dokładnie opłukujemy i porządnie osuszamy. 

  2. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą morską. 

  3. Do środka ryby wkładamy listek laurowy i gałązkę świeżego rozmarynu. 

  4. Do sosjerki wrzucamy około pół łyżeczki oregano i tyle samo tymianku. Wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku i dodajemy także szczyptę majeranku. Wszystko zalewamy sokiem z cytryny i dobrze mieszamy. 

  5. Marynatą bardzo dokładnie smarujemy rybę. Leszcza układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na trzydzieści minut. 

  6. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami lub z pajdą chrupiącego pieczywa. Do smaku można doprawić całość kolorowym pieprzem.

Uwagi:

  • Jeżeli macie możliwość sugeruję świeże zioła!
  • Półtora kilogramowy leszcz to porcja mniej więcej na cztery osoby.
  • Tak przygotowanego leszcze możemy równie dobrze upiec na grillu.

Kilka ciekawostek

Niektórzy lubią polać rybę oliwą z oliwek. Ja jednak sugeruję, by dodać ją do sałatki – i tak dosyć tłuste mięso leszcza nie potrzebuje dodatkowego nawilżenia 😉 Jeśli jednak koniecznie chcecie to zrobić, myślę że łyżeczka w zupełności wystarczy. Ewentualnie, można ją zastąpić odrobiną świeżego masła.

Jak wiecie, jestem największą fanką serwowania świeżych ryb. Gdy nie mogę przyrządzić ich od razu po zakupie, dbam, by ich przechowywanie było odpowiednie. Najlepiej schować filety (lub całe ryby) do lodówki i wyjąć je dopiero przed samym gotowaniem.

Sprawdźcie koniecznie moje podobne przepisy kulinarne na oryginalne dania z ryb! Zupy, dania główne, ryby z grzybami czy świeżymi warzywami to specjały mojej kuchni!

Smacznego 🙂

1 komentarz o “Pieczony leszcz w ziołach

Komentarze wyłączone