Byliśmy z mężem w odwiedzinach u moich rodziców na niedzielnym obiedzie. Wizyta jak zwykle przyjemna i udana. Lubię takie niedziele bo w zasadzie jest to jeden z tych dni, kiedy nic nie muszę robić ;). Wystarczy, że się pokażę na miejscu i zjem coś pysznego co mi podadzą. Dzieciakami także nie muszę się zajmować bo robią to moi rodzice. W końcu uwielbiają spędzać czas z wnukami. Ja sobie zjem co przygotuje moja ukochana mama, później kładę się na kanapie i dostaję pyszną herbatkę, a na deser sernik! Idealny dzień :). No i przy okazji naszego ostatniego pobytu mój tato zaczął się chwalić swoimi zdobyczami jeziornymi i rozmowa zeszła na rybki. Tato dał mi świetny przepis na szczupaka, którego miałam już kiedyś okazję jeść u nich w domu. Mówię Wam – palce lizać :)! Niestety nie mam obecnie szczupaka dlatego nie napiszę jak zwykle, żebyśmy przepis wykonali wspólnie ale mam nadzieję, że wyjdzie Wam to cudeńko :)! Podzielcie się wrażeniami w komentarzach kochani!
Jak zrobić dobrego szczupaka?
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki:
- Szczupak (sprawiony) – 80 dag
- Masło – 6 dag
- Ziemniaki – 50 dag
- Gęsta, kwaśna śmietana – szklanka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Sprawionego szczupaka kroimy na dzwonki, solimy i wkładamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy je na średniej grubości plastry i gotujemy około pięć minut w osolonej wodzie po czym odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy rybę i ziemniaki w plastrach. Całość polewamy śmietaną i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rybkę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy aż szczupak nabierze pięknego, złotego koloru.
Uwagi:
Polecam posypać pieczonego szczupaka świeżym rozmarynem przed podaniem :)!
Ziemniaczki możecie również upiec w całości.
Smacznego :).
Niedługo przepis na filet ze szczupaka