Zastanawiałam się ostatnio jaki mogę Wam podać przepis na karpia aby był nietuzinkowy i trochę zaskakujący.. . Mój mąż postanowił mi pomóc i zabrał mnie na kolację do jednej z nowych rybnych restauracji w naszym mieście. Ku mojemu zaskoczeniu w menu poza nazwami dań były także przepisy! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła wszystkich przepisów po kolei ;). Po dość długim wertowaniu menu wybrałam przepis na karpia po.. japońsku! Nazwa zapewne sugeruje potrawę orientalną i przez to wprowadza nas w błąd bo z Japonią nie ma nic wspólnego. Przepis na karpia po japońsku pomimo swojej ciekawej nazwy jest bardzo bardzo polskim przepisem. No i jak to w Polsce bywa, niesamowicie smacznym ;)!. Tak więc zapraszam na nietuzinkowy przepis na karpia po japońsku.
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1 kg fileta z karpia
- 1 kg pieczonej czerwonej papryki
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg selera
- 0,5 kg pietruszki
- 1 kg cytryn
- Wino białe (pół wytrawne)
- Jedna duża cukinia
- Jeden duży bakłażan
- 1 kg cebuli
- 2 kg pomidorów
- Mąka
- Sól
- Olej z pestek winogron
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Kolendra
- Kumin
Przygotowanie:
Filet z rybki oporządzamy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju z pestek winogron. Do garnka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy. Po chwili dorzucamy pokrojoną w paski marchew, seler i pietruszkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kuminem. Następnie kroimy w plasterki cukinię, bakłażana, paprykę i wrzucamy do garnka. Chwilę dusimy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie sparzmy pomidorki, obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Do pomidorków dodajemy pół szklanki białego wina i łyżkę kolendry. Nasz sos wlewamy go do garnka z warzywami, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karpia i zalewamy wywarem warzywnym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki i serwujemy na zimno.
Uwagi:
Jeżeli nie mamy dostępu do dobrych pomidorów proponuję zastąpić je pomidorami z puszki. Ten przepis na karpia pozwala zastąpić cytrynę odrobiną octu!
Smacznego :).