Ryby słodkowodne

Przepisy na Wielkanoc – postaw na karpia!

Zaraz zaraz! Karp na Wielkanoc? Czy tu nie ma jakiejś pomyłki? Nie! Rzeczywiście ta ryba kojarzy się raczej ze świętami Bożego Narodzenia, ale wcale nie oznacza to, że nie możemy jej wykorzystać również w trakcie wiosennych świąt. Tym bardziej, że niezwykły smak karpia doskonale komponuje się z innymi, tradycyjnymi polskimi potrawami.

O karpiu

To ryby słodkowodne, które są w Polsce bardzo popularne. Warto przy tym pamiętać, że oprócz doskonałego smaku, karp ma także szereg wartości odżywczych, których nie sposób pominąć. Przede wszystkim, jest niezwykle korzystny dla funkcjonowania serca i pamięci. Co więcej, regularne jedzenie karpia może zwiększyć nawet naszą odporność. Mięso tej ryby jest niezwykle zasobne w różnego rodzaju minerały – od fosforu, przez potas, żelazo czy sód. A oprócz tego, ma całe mnóstwo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega-3 oraz Omega-6 czy witamin z grupy B (B1, B12, B6).

Przepisy na Wielkanoc – dania z karpiem

Przepisy na Wielkanoc wcale nie muszą być jednostajne i nudne. Ciekawą propozycją na wielkanocny stół może być smażony karp. Jest to danie niezwykle łatwe w przygotowaniu! Nie wierzycie? Zapraszam więc do podpowiedzi, jak  je zrobić w kilku prostych krokach.

Na początek składniki:

  • 4 dzwonka karpia
  • uniwersalna przyprawa
  • cytryna
  • olej
  • mąka

Pierwszym krokiem jest dokładne opłukanie ryby i wysuszenie. Na tym etapie warto również skropić ją sokiem z cytryny, aby dodać odpowiedniego smaku. Gdy już to zrobimy, warto nasypać przyprawę na powierzchnię ryby i odczekać kilkanaście minut. Kolejnym krokiem może być obtoczenie karpia w mące. Następnie, smażymy go przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru.karp

Oryginalne przepisy na Wielkanoc – zupa rybna na bazie karpia

Jeżeli smażony karp niekoniecznie do Ciebie przemawia, to co powiesz na zupę rybną, opartą właśnie o karpia? Zobacz jak ją przygotować.

Składniki:

  • bulion
  • kromki chleba
  • marchew
  • seler
  • śmietana
  • kasza manna
  • żółtko
  • mąka
  • masło
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kawałek karpia – na przykład głowa lub kręgosłup

Jak to przygotować? Na początku, dokładnie myjemy rybę i osuszamy, po czym wkładamy do garnka. Zalewamy do 2 litrów wody i wrzucamy kostkę rosołową. Przez kolejne 45 minut gotujemy wywar. Po ugotowaniu, wylewamy wywar do innego garnka, a mięso obieramy i odkładamy do jeszcze innego. Roztapiamy masło na patelni i smażymy na tym marchewkę oraz seler, które następnie wrzucamy do garnka z mięsem. Dosypujemy kaszę mannę i mąkę, a następnie smażymy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dodajemy śmietanę i żółtko, które dokładnie mieszamy, aż do zgęstnienia, razem z wywarem. Przelewamy to do garnka, gdzie jest ryba i warzywa, a następnie podgrzewamy. karp