Moi drodzy, przedstawiam moje najnowsze popisowe danie: oto pieczony pstrąg z herbacianym masłem! Najlepiej smakuje serwowany z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem oraz z lekkim dressingiem jogurtowym. Gdyby nie dodatek masła to można by powiedzieć, iż jest to danie idealne dla osób odchudzających się i stosujących dietę wątrobową.
Zaczynamy!
Pstrąga z masłem można nie tylko piec, ale także grillować lub lekko podpiec na patelni grillowej. Należy tylko uważać, aby nadmiar masła nie uciekł z ryby – zwłaszcza podczas smażenia na patelni. Rybę pieczemy/grillujemy w folii aluminiowej, aby herbaciane masło nie uciekło ze środka, a ryba tym samym nie traciła charakterystycznego smaku.
Jaką herbatę wybrać? Testowałam zarówno czarne wersje earl grey cytrynowe, jak i zielone z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Przyznaję, ze jestem zwolenniczką zielonego gatunku i wybrałam Lipton Green Tea Citrus. Przede mną jeszcze testy z białą odmianą z dodatkiem trawy cytrynowej i kwiatem granatu od Big-Active.
Pstrąg z herbacianym masłem doskonale łączy się ze świeżą bagietką i wiosenną sałatką na bazie pomidorów, ogórków, natki pietruszki i cebulką, a także z groszkowo-ziemniaczanym puree i duszoną cebulką. To ryba, której raczej nie da się zepsuć – sekret tkwi jedynie w dobrym doborze dodatków do jej środka. Zamiast masła z herbata można po prostu włożyć plasterki cytryny, pietruszkę oraz posypać uniwersalną mieszanką do ryb.
Pstrąg z herbacianym masłem – przepis
Pstrąg z herbacianym masłem – przepis
Składniki
- 2 tusze pstrąga (wypatroszone)
- 6 łyżek masła
- 3 torebki herbaty z dodatkiem cytrusów
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku
- 4 duże ziemniaki
- 1 opakwoanie jogurtu naturalnego
- koperek, rozmaryn świeży i natka pietruszki
- 1/2 soku z cytryny
- oliwa z oliwek
Instrukcje
-
Rybę myjemy pod bieżącą wodą i oszukamy za pomocą papierowych ręczników, zwłaszcza od środka.
-
W kamionce lub moździerzu dobrze wymieszać masło z herbatą i delikatnie wyłożyć wnętrze ryby. Z zewnątrz nacieramy ją oliwą z oliwek, lekko oprószając solą i pieprzem. Pieczemy w folii aluminiowej lub papierze do pieczenia w temperaturze 160 stopni przez ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby).
-
Ziemniaki myjemy i pozostawiamy ze skórką. Nacinamy plasterki o grubości 1cm do ¾ głębokości warzywa, posypujemy przyprawą do pieczenia ziemniaków, dodajemy gałązki rozmarynu. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Przygotowujemy dressing jogurtowy: jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem. Wykorzystujemy go do polania wierzchu ryby lub ziemniaków (w zależności od preferencji smakowych). Na wierzch kładziemy plasterki cytryny.