Ryby słodkowodne

Rozgrzewająca, lekka zupa z małych rybek

Jak tam kochani trzymacie się po świętach :)? Ja muszę przyznać, że ledwo chodzę. Co roku obiecuję sobie jeść „z głową” ale niestety jeszcze chyba nigdy mi się to nie udało. Nic na to nie poradzę, że jestem łasuchem i kiedy na stole leży tyle pyszności, trudno oszczędzać swój żołądek ;). To chyba jedyne święta w roku, kiedy pozwalam sobie na tyle kulinarnego szaleństwa. Prawdopodobnie jest to również spowodowane tym, że to dni, kiedy głównie jemy ryby i każdy jest z tego powodu zachwycony. No, ja chyba najbardziej ;). Okay ale co dzisiaj?

Mamy już drugi dzień świąt zatem chciałabym zaproponować Wam coś lekkiego. Co powiecie na pyszną zupkę rybną? Idealna na mroźne wieczory!

Drukuj
Rozgrzewająca, lekka zupa z małych rybek

Zupa rybna

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowanie 13 minut
Czas przygotowania 43 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1/2 kg małych rybek (karasie, okonie itp.)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 cytryna

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania małych rybek. Należy je umyć, sprawić i pokroić na kawałeczki.

  2. Następnie obieramy włoszczyznę, myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy około 1 i ½ litra wody.

  3. Obieramy cebulkę i w całości wrzucamy do garnka z warzywami. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 45 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez sito do drugiego garnka.

  4. Oporządzone rybki przygotowujemy pozbywając się ości i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Przyprawiamy szczyptą ostrej czerwonej papryki, soli himalajskiej oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  5. Serwujemy z plasterkiem cytryny i kromką chrupiącego pieczywa.

Uwagi:

Chętni mogą dodać dwa ząbki czosnku do wywaru.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: creativefamilyrecipes.com