Jak tam kochani trzymacie się po świętach :)? Ja muszę przyznać, że ledwo chodzę. Co roku obiecuję sobie jeść „z głową” ale niestety jeszcze chyba nigdy mi się to nie udało. Nic na to nie poradzę, że jestem łasuchem i kiedy na stole leży tyle pyszności, trudno oszczędzać swój żołądek ;). To chyba jedyne święta w roku, kiedy pozwalam sobie na tyle kulinarnego szaleństwa. Prawdopodobnie jest to również spowodowane tym, że to dni, kiedy głównie jemy ryby i każdy jest z tego powodu zachwycony. No, ja chyba najbardziej ;). Okay ale co dzisiaj?
Mamy już drugi dzień świąt zatem chciałabym zaproponować Wam coś lekkiego. Co powiecie na pyszną zupkę rybną? Idealna na mroźne wieczory!
Zupa rybna
Składniki
- 1/2 kg małych rybek (karasie, okonie itp.)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- ziele angielskie
- listek laurowy
- szczypta ostrej papryki
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 cytryna
Instrukcje
-
Zaczynamy od przygotowania małych rybek. Należy je umyć, sprawić i pokroić na kawałeczki.
-
Następnie obieramy włoszczyznę, myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy około 1 i ½ litra wody.
-
Obieramy cebulkę i w całości wrzucamy do garnka z warzywami. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 45 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez sito do drugiego garnka.
-
Oporządzone rybki przygotowujemy pozbywając się ości i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Przyprawiamy szczyptą ostrej czerwonej papryki, soli himalajskiej oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Serwujemy z plasterkiem cytryny i kromką chrupiącego pieczywa.
Uwagi:
Chętni mogą dodać dwa ząbki czosnku do wywaru.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: creativefamilyrecipes.com