Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne w Polsce

Ryby na wigilię – przepisy

Jakie wybrać ryby na Wigilię? Czy zawsze musi być to tradycyjny karp? A co, jeśli któryś z gości nie przepada za słodkowodnymi rybami? Postanowiłam Wam pomóc i przygotowałam małą ściągawkę moich najlepszych przepisów na rybę na święta Bożego Narodzenia.

Co na wigilijny stół?

Wieczerza wigilijna ma u nas w Polsce piękną tradycję. Na bogato zdobionych stołach pojawia się dwanaście potraw nawiązujących do płodów ziemi, wśród których nie może zabraknąć tradycyjnego barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, różnego rodzaju ryb. W zależności od regionu, pamiętajmy też o kutii, pasztecikach z grzybami, słodkim kompocie z suszu, kulebiaku, a nawet i gołąbkach.

Oczywiście w Wigilię Bożego Narodzenia nie jemy mięsa ani tłuszczów zwierzęcych, dlatego na naszych stołach królują różnego rodzaju ryby. Wybrałam siedem najlepszych przepisów na wigilijną rybę, które nie wymagają wiele czasu spędzonego w kuchni, uwzględniając zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie okazy.

ryby na wigilię

Ryby na Wigilię – morskie

Kto powiedział, że na wigilijnym stole ma być tylko karp! Nie wszyscy musza przepadać za jego charakterystycznym, nieco mulistym smakiem lub też „bawić się” w wybieranie ości. Celowo nie podaję przepisów z łososiem, który zrobił się niemal naszym polskim, słonowodnym zamiennikiem karpia. Warto także samodzielnie przygotować śledzie niż kupić te gotowe ze sklepowej półki – ile satysfakcji i dobrego słowa można usłyszeć wie tylko ten, kto sam przygotował śledzie na słodko dla swoich najbliższych.

Najlepsze przepisy na ryby morskie

Śledzie po kaszubsku

Ryba pieczona w ziołowym pesto

Chrupiąca rybka w parmezanowej panierce

Sandacz w sosie kurkowym

Sandacz w sosie koperkowo pomidorowym

Śledź po cygańsku z pieczarkami

Na słodko.. śledzie po cygańsku

ryby na wigilię podanie

Ryby na Wigilię – słodkowodne

Tutaj nikogo nie zaskoczę – najprościej jest przygotować tradycyjnego, polskiego karpia.  Nawet przygotowanie popularnych ostatnio w naszym kraju faworków z karpia  za sprawą jednego z programów telewizyjnych jest miła odskocznią od zwykłej, smażonej na patelni ryby.  Aby jednak nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, rybne dania można przygotować nawet kilka dni wcześniej, zwłaszcza ryby w galarecie.  Dla dzieciaków warto przygotować solę w sosie pomarańczowym – na pewno docenią delikatny, lekko słodki smak dania.

Najlepsze przepisy na ryby słodkowodne

Chrupiąca rybka w parmezanowej panierce

Karp po żydowsku

Lin w śmietanie

Lin w galarecie

Pieczony karp z pieczarkami

Pomarańczowy przepis rybny z solą w roli głównej!

Karp w galarecie

Kilka słów na koniec

O tym, jaka ryba pojawi się na Waszym wigilijnym stole, zdecydujecie sami 😉 Ryba na wigilię, oprócz swojego tradycyjnego wymiaru, powinna być przede wszystkim smaczna. Klasyczna ryba po grecku, śledzie w śmietanie czy oleju to też potrawy, które przygotować możesz w każdej chwili (kto wie, może zapiekanka makaronowa to nie zawsze najlepszy pomysł na kolację i można będzie ją zastąpić sprawdzonym rybnym daniem?). Do przyrządzenia smacznej ryby potrzebujemy od 5 minut (tyle mniej więcej zajmuje wyłożenie zakupionej gotowej ryby na talerz :D) do 30 minut (pieczenie przygotowanej ryby w piekarniku w temperaturze około 200 stopni).

Ile podniebień, tyle kulinarnych smaków. Jeśli przygotowujecie kolację jedynie dla swoich najbliższych, będziecie wiedzieć, które ryby zaserwować. Jeśli spodziewacie się gości, warto wcześniej ich podpytać, co najchętniej widzieliby w wigilijnym menu 😉

Smacznego!