Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne w Polsce

Ryby na wigilię

Jakie wybrać ryby na Wigilię? Czy zawsze musi być to tradycyjny karp? A co, jeśli któryś z gości nie przepada za słodkowodnymi rybami? Postanowiłam Wam pomóc i przygotowałam małą ściągawkę moich najlepszych przepisów na rybę na święta Bożego Narodzenia.

Wieczerza wigilijna ma u nas w Polsce piękną tradycję. Na bogato zdobionych stołach pojawia się dwanaście potraw nawiązujących do płodów ziemi, wśród których nie może zabraknąć tradycyjnego barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, różnego rodzaju ryb, a także, w zależności od regionu, kutii, pasztecików z grzybami, słodkiego kompotu z suszu, kulebiaka, a nawet i psotnych gołąbków. Oczywiście w Wigilię Bożego Narodzenia nie jemy mięsa ani tłuszczów zwierzęcych, dlatego na naszych stołach królują różnego rodzaju ryby. Wybrałam siedem najlepszych przepisów na wigilijną rybę, które nie wymagają wiele czasu spędzonego w kuchni, uwzględniając zarówno dary słodkowodne, jak i morskie okazy.

 

Ryby na Wigilię – morskie

Kto powiedział, że na wigilijnym stole ma być tylko karp! Nie wszyscy musza przepadać za jego charakterystycznym, nieco mulistym smakiem lub też „bawić się” w wybieranie ości. Celowo nie podaję przepisów z łososiem, który zrobił się niemal naszym polskim, słonowodnym zamiennikiem karpia. Warto także samodzielnie przygotować śledzie niż kupić te gotowe ze sklepowej półki – ile satysfakcji i dobrego słowa można usłyszeć wie tylko ten, kto sam przygotował śledzie na słodko dla swoich najbliższych.

Najlepsze przepisy na ryby morskie

Śledzie po kaszubsku

Ryba pieczona w ziołowym pesto

Chrupiąca rybka w parmezanowej panierce

Sandacz w sosie kurkowym

Sandacz w sosie koperkowo pomidorowym

Śledź po cygańsku z pieczarkami

Na słodko.. śledzie po cygańsku

Ryby na Wigilię – słodkowodne

Tutaj nikogo nie zaskoczę – najprościej jest przygotować tradycyjnego, polskie karpia.  Nawet przygotowanie popularnych ostatnio w naszym kraju faworków z karpia  za sprawą jednego z programów telewizyjnych jest miła odskocznią od zwykłej, smażonej na patelni ryby.  Aby jednak nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, rybne dania można przygotować nawet kilka dni wcześniej, zwłaszcza ryby w galarecie.  Dla dzieciaków warto przygotować solę w sosie pomarańczowym – na pewno docenią delikatny, lekko słodki smak dania.

Najlepsze przepisy na ryby słodkowodne

Chrupiąca rybka w parmezanowej panierce

Karp po żydowsku

Lin w śmietanie

Lin w galarecie

Pieczony karp z pieczarkami

Pomarańczowy przepis rybny z solą w roli głównej!

Karp w galarecie