Ryby słodkowodne

Sandacz – kilka pomysłów

Szukasz inspiracji na temat tego, jak przygotować sandacza? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów. To kolejna z ryb, które idealnie sprawdza się w diecie osób, którym zależy na zachowaniu zdrowia, a także pięknej sylwetki. Od kilku lat sandacz zdobywa coraz większą popularność, dlatego warto przyjrzeć się mu nieco bliżej. Tym bardziej, że używając jego mięsa można przygotować naprawdę ciekawe dania!

Sandacz – korzyści zdrowotne

Sandacz to przede wszystkim ogromna ilość białka. Jego regularne spożywanie ma zbawienny wpływ na kondycję kości oraz mięśni. Spora ilość witaminy A oraz witaminy E może pozytywnie oddziaływać na skórę, która odzyskuje jędrność. Wzmacnia również paznokcie oraz dodaje blasku włosom.sandacz

 

A co równie ważne, sandacz jest naprawdę bogatym źródłem kwasów omega-3. To pozwala na zwalczenie cholesterolu i poprawia pracę układu krążenia.

Sandacz w borowikach – przepis

Jakie składniki będą potrzebne? Oto krótka lista:

  • filet z sandacza (400 g);
  • cebula (2 sztuki);
  • czosnek (2 sztuki);
  • borowiki (4 sztuki);
  • sos borowikowy;
  • śmietana (200 ml);
  • woda (200 ml);
  • margaryna (2 łyżki);
  • olej (2 łyżki);
  • mąka;
  • sól i pieprz czarny.

Pierwszy krok to oczywiście pocięcie ryby na mniejsze kawałki. Warto również dodać mąkę oraz przyprawy – pozwoli to dodać smaku rybie. Następnie, warto rozgrzać mieszankę oleju i margaryny na patelni (nie więcej niż 1 łyżeczkę każdego składnika). Kładziemy rybę i smażymy ją po obu stronach – aż uzyska złoty kolor. Przygotujmy też sos. W oddzielnym garnku smażymy czosnek i cebulę, a potem dodajemy do nich pokrojone na paski grzyby.potrawa sandacz

Gdy to już jest zrobione, mieszamy sos z wodą oraz śmietaną. Dolewamy go do rondelka i gotujemy, aż nabierze gęstości.

Sandacz w kaszy gryczanej

Ciekawe połączenie, które zaskoczy wiele osób. Aby przygotować taką potrawę wystarczy mieć następujące składniki:

  • filet z sandacza (600 g);
  • łosoś wędzony (1010 g);
  • kasza gryczana (2 szklanki);
  • biała cebula;
  • grzyby (suszone) – 20 g;
  • liść laurowy – 1 sztuka;
  • jajko (białko);
  • olej (4 łyżki).

Na początek płuczemy i moczymy grzyby przez godzinę. Kolejnym krokiem jest ich gotowanie – do zmiękczenia. Po odcedzeniu siekamy na drobne kawałki. Uwaga – wywaru nie wylewamy!

Kolejny krok to umycie filetów z sandacza. Po zamoczeniu warto je osuszyć, a dopiero potem usunąć skórę. W międzyczasie można już przygotować patelnię – rozgrzewamy 3 łyżki oleju i prażymy kaszę. W kolejnym kroku dorzucamy liść laurowy oraz dolewamy wywaru. Gotujemy do zmiękczenia i odcedzamy.

Kroimy łososia, a potem mieszamy go z kaszą. Cebulę obieramy i kroimy na kostkę – smażymy do złocenia. Sandacza obkładamy kaszą. Aby uzyskać idealny smak, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni na około 20 minut.