Szukasz inspiracji na temat tego, jak przygotować sandacza? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów. To kolejna z ryb, które idealnie sprawdza się w diecie osób, którym zależy na zachowaniu zdrowia, a także pięknej sylwetki. Od kilku lat sandacz zdobywa coraz większą popularność, dlatego warto przyjrzeć się mu nieco bliżej. Tym bardziej, że używając jego mięsa można przygotować naprawdę ciekawe dania!
Sandacz – korzyści zdrowotne
Sandacz to przede wszystkim ogromna ilość białka. Jego regularne spożywanie ma zbawienny wpływ na kondycję kości oraz mięśni. Spora ilość witaminy A oraz witaminy E może pozytywnie oddziaływać na skórę, która odzyskuje jędrność. Wzmacnia również paznokcie oraz dodaje blasku włosom.
A co równie ważne, sandacz jest naprawdę bogatym źródłem kwasów omega-3. To pozwala na zwalczenie cholesterolu i poprawia pracę układu krążenia.
Sandacz w borowikach – przepis
Jakie składniki będą potrzebne? Oto krótka lista:
- filet z sandacza (400 g);
- cebula (2 sztuki);
- czosnek (2 sztuki);
- borowiki (4 sztuki);
- sos borowikowy;
- śmietana (200 ml);
- woda (200 ml);
- margaryna (2 łyżki);
- olej (2 łyżki);
- mąka;
- sól i pieprz czarny.
Pierwszy krok to oczywiście pocięcie ryby na mniejsze kawałki. Warto również dodać mąkę oraz przyprawy – pozwoli to dodać smaku rybie. Następnie, warto rozgrzać mieszankę oleju i margaryny na patelni (nie więcej niż 1 łyżeczkę każdego składnika). Kładziemy rybę i smażymy ją po obu stronach – aż uzyska złoty kolor. Przygotujmy też sos. W oddzielnym garnku smażymy czosnek i cebulę, a potem dodajemy do nich pokrojone na paski grzyby.
Gdy to już jest zrobione, mieszamy sos z wodą oraz śmietaną. Dolewamy go do rondelka i gotujemy, aż nabierze gęstości.
Sandacz w kaszy gryczanej
Ciekawe połączenie, które zaskoczy wiele osób. Aby przygotować taką potrawę wystarczy mieć następujące składniki:
- filet z sandacza (600 g);
- łosoś wędzony (1010 g);
- kasza gryczana (2 szklanki);
- biała cebula;
- grzyby (suszone) – 20 g;
- liść laurowy – 1 sztuka;
- jajko (białko);
- olej (4 łyżki).
Na początek płuczemy i moczymy grzyby przez godzinę. Kolejnym krokiem jest ich gotowanie – do zmiękczenia. Po odcedzeniu siekamy na drobne kawałki. Uwaga – wywaru nie wylewamy!
Kolejny krok to umycie filetów z sandacza. Po zamoczeniu warto je osuszyć, a dopiero potem usunąć skórę. W międzyczasie można już przygotować patelnię – rozgrzewamy 3 łyżki oleju i prażymy kaszę. W kolejnym kroku dorzucamy liść laurowy oraz dolewamy wywaru. Gotujemy do zmiękczenia i odcedzamy.
Kroimy łososia, a potem mieszamy go z kaszą. Cebulę obieramy i kroimy na kostkę – smażymy do złocenia. Sandacza obkładamy kaszą. Aby uzyskać idealny smak, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni na około 20 minut.