Nie wiem jak Wy ale ja mam niezłe zapasy w swojej zamrażarce ;). Zdecydowanie najwięcej mam zamrożonych grzybów. Uwielbiam grzyby, a są one niestety sezonowe więc muszę sobie jakoś radzić. W zeszłym roku zamroziłam młode maślaczki, które są przepyszne razem z cebulką i ziemniaczkami, prawdziwki, koźlaki i oczywiście kurki. Wczoraj udało mi się dostać w sklepie pięknie wyglądającego i świeżego sandacza więc postanowiłam przyrządzić dzisiaj sandacza w sosie kurkowym. To danie smakuje wybornie! Pamiętam jak jadłam sandacza z kurkami pierwszy raz – moja mama przygotowałam go na niedzielny obiad. Mówię Wam – pycha! W takim razie do dzieła :).

Sandacz w sosie kurkowym
Świeży sandacz w sosie kurkowym
Składniki
Składniki:
- 4 sztuki Filet z sandacza
- 1 Cytryna
- 1 Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Czarny pieprz świeżo zmielony
Sos kurkowy:
- 400 g kurek
- 2 białe cebule
- 3 ząbki Czosnek
- Olej z pestek winogron
- Masło
- Śmietana słodka 30% mały kubełek
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Sól morska
- Czarny pieprz świeżo zmielony
Instrukcje
-
Obieramy cebulę i drobno kroimy.
-
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pestek winogron i podsmażamy chwilkę cebulę.
-
Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trzy łyżki masła i dorzucamy kurki.
-
Smażymy około dwie minuty cały czas mieszając.
-
Do sosu dodajemy odrobinę mąki, kilka kropel cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Sos będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje.
-
Filety z sandacza opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
-
Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na oleju z pestek winogron.
-
Usmażoną rybkę polewamy gorącym sosem z kurek i opsypujemy natką pietruszki.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z sandacza – 4 sztuki
- Cytryna
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sos kurkowy:
- 400 g kurek
- Dwie białe cebule
- Czosnek – trzy ząbki
- Olej z pestek winogron
- Masło
- Śmietana słodka 30% – mały kubełek
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy cebulę i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pestek winogron i podsmażamy chwilkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trzy łyżki masła i dorzucamy kurki. Smażymy około dwie minuty cały czas mieszając. Do sosu dodajemy odrobinę mąki, kilka kropel cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje. Filety z sandacza opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na oleju z pestek winogron. Usmażoną rybkę polewamy gorącym sosem z kurek i opsypujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Jeżeli macie świeże kurki pamiętajcie aby je najpierw porządnie umyć, a później sparzyć!
Smacznego :).
Super przepis, muszę spróbować ?