Żadna ryba nie smakuje chyba tak dobrze, jak sum w śmietanie. Słodki sos łączy się z delikatnym, ale charakterystycznym rybnym smakiem, nadając daniu wyjątkowość. Długo pozostaje w pamięci. Doskonała propozycja na rybę dla dzieci, które często ciężko jest przyzwyczaić do jedzenia darów morza.
Mój sum w śmietanie jest smażony, jednak osoby na diecie, dbające o wątrobę, ciężarne i osoby starsze mające problemy z trawieniem mogą pokusić się o wersję gotowaną. Suma kroimy w kawałki i gotujemy w warzywnym bulionie przez około 15 minut. Z kolei śmietankę 36% możemy zastąpić wersją 12% z dodatkiem chrzanu, który nieco zagęści sam sos. ‘
To bazowy przepis na suma w śmietanie. To baza umożliwia stworzenie wielu smakowych wariacji tego dania! Najwięcej możliwości daje sos: na bazie śmietanki można przygotować sos grzybowy, z pieczarkami, a nawet z kaparami. Wytrawni smakosze mogą dodać 100ml wytrawnego białego wina lub połączyć śmietankę z kilkoma łyżeczkami francuskiej musztardy.
W wersji dla dzieci można dodać garść rodzynek oraz suszoną żurawinę, co znacznie podkreśli słodki smak sosu.
Sum w śmietanie – przepis

Sum w śmietanie
Składniki
- 1 kilogram filetów z suma
- 2 duże białe cebule
- 250 ml śmietanki 36^ lub 42%
- olej słonecznikowy do smażenia ryby
- sól i pieprz szczypta do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 soku cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej
Instrukcje
-
Wykonanie: Filety z suma umyć pod bieżącą wodą, osuszyć przy pomocy papierowych ręczników i pokroić na kawałki o długości 5-8cm. Rybę wrzucić do miski, pokropić cytryną oraz doprawić solą i pieprzem.
-
Suma usmażyć na oleju, wykorzystując do tego jedynie cieniutką warstwę mąki. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
-
Do patelni z pozostałym olejem dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulkę. Przysmażyć na złoty kolor, dodać śmietanę 36% i szybko wymieszać sos uważając, aby się nie zważył. Chwile gotować (do minuty) i odstawić do zagęszczenia.
-
Rybę zalać śmietanowym sosem i zapiec chwilę w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać obficie natką pietruszki.
Notatki
Jeśli sos jest za rzadki, można go zagęścić za pomocą łyżeczki chrzanu.
Rybę podajemy z warzywami gotowanymi na parze i z kieliszkiem białego wina.