Ryby słodkowodne

Sum w śmietanie

Żadna ryba nie smakuje chyba tak dobrze, jak sum w śmietanie. Słodki sos łączy się z delikatnym, ale charakterystycznym rybnym smakiem, nadając daniu wyjątkowość. Długo pozostaje w pamięci. Doskonała propozycja na rybę dla dzieci, które często ciężko jest przyzwyczaić do jedzenia darów morza.

Mój sum w śmietanie jest smażony, jednak osoby na diecie, dbające o wątrobę, ciężarne i osoby starsze mające problemy z trawieniem mogą pokusić się o wersję gotowaną. Suma kroimy w kawałki i gotujemy w warzywnym bulionie przez około 15 minut. Z kolei śmietankę 36% możemy zastąpić wersją 12% z dodatkiem chrzanu, który nieco zagęści sam sos. ‘

To bazowy przepis na suma w śmietanie. To baza umożliwia stworzenie wielu smakowych wariacji tego dania! Najwięcej możliwości daje sos: na bazie śmietanki można przygotować sos grzybowy, z pieczarkami, a nawet z kaparami. Wytrawni smakosze mogą dodać 100ml wytrawnego białego wina lub połączyć śmietankę z kilkoma łyżeczkami francuskiej musztardy.

W wersji dla dzieci można dodać garść rodzynek oraz suszoną żurawinę, co znacznie podkreśli słodki smak sosu.

Sum w śmietanie – przepis

Drukuj
Sum w śmietanie

Sum w śmietanie

Danie Main Course
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 395 kcal

Składniki

  • 1 kilogram filetów z suma
  • 2 duże białe cebule
  • 250 ml śmietanki 36^ lub 42%
  • olej słonecznikowy do smażenia ryby
  • sól i pieprz szczypta do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 soku cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej

Instrukcje

  1. Wykonanie: Filety z suma umyć pod bieżącą wodą, osuszyć przy pomocy papierowych ręczników i pokroić na kawałki o długości 5-8cm. Rybę wrzucić do miski, pokropić cytryną oraz doprawić solą i pieprzem. 

  2. Suma usmażyć na oleju, wykorzystując do tego jedynie cieniutką warstwę mąki. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

  3. Do patelni z pozostałym olejem dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulkę. Przysmażyć na złoty kolor, dodać śmietanę 36% i szybko wymieszać sos uważając, aby się nie zważył. Chwile gotować (do minuty) i odstawić do zagęszczenia. 

  4. Rybę zalać śmietanowym sosem i zapiec chwilę w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać obficie natką pietruszki. 

Notatki

Jeśli sos jest za rzadki, można go zagęścić za pomocą łyżeczki chrzanu.

Rybę podajemy z warzywami gotowanymi na parze i z kieliszkiem białego wina.