Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś innego czyli rybka jeziorna szczupak :). Niestety nie zdarza mi się często przyrządzać szczupaka właśnie ze względu na to, że nie przepadam za łowieniem ryb i jestem zdana na łaskę mojego taty i jego kolegów wędkarzy ;). Jednak jak już dostanę takie świeżutkie cudeńko to zazwyczaj przyrządzam szczupaka po cygańsku. O ile dobrze pamiętam, przepis ten dostałam od mojej koleżanki. Bardzo prosty, a danie bardzo smaczne :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia szczupaka po cygańsku!
Czas przygotowania: 1 godz 25 min.
Składniki:
- Filety ze szczupaka – 1 kg
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 5 ząbków
- Koncentrat pomidorowy – 5 dag
- Korniszony – 3 sztuki
- Natka zielonej pietruszki
- Pęczek szczypiorku
- Musztarda ostra – 1 łyżka stołowa
- Olej z pestek winogron – 50 ml
- Cukier
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Szczupaka oczyszczamy z ości i kroimy na mniejsze kawałki (może być kostka). Rybę solimy i odkładamy na około godzinkę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie z korniszonkami. Wszystko wsypujemy do miski i dodajemy posiekany pęczek szczypiorku, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy. Wyciągamy żaroodporne naczynie, które smarujemy oliwą z pestek winogron po czym układamy kawałki szczupaka. Rybę posypujemy pokrojonymi warzywami i polewamy zmieszanym wcześniej sosem czyli oliwa z pestek winogron, koncentrat pomidorowy oraz musztarda z przyprawami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Serwujemy z białym wytrawnym winkiem.
Uwagi:
Polecam przykryć rybę folią aluminiową.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: przepisy.magazyn-kuchnia.pl