Zastanawiałam się ostatnio jakiego przepisu jeszcze nie było z jakąś ciekawą i niecodzienną rybką i na myśl przyszedł mi … jesiotr. To bardzo dobra rybka o niezwykle delikatnym smaku. Daniem, które wydobędzie, a wręcz podkreśli jej smak będzie pyszna zupka rybna z zielonym curry. Jest to zupa o lekko orientalnym smaku co będzie cudownie współgrać z jesiotrem :). Polecam ten przepis bo wbrew pozorom dobrze przyrządzone zupy rybne są wyjątkowo delikatne! Do dzieła!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Około ½ kg oporządzonego fileta z jesiotra
- Olej z pestek winogron
- 2,5 cm świeżego imbiru
- Mielona trawa cytrynowa
- Dwie cebule
- Zielone curry (może być pasta)
- Czerwona papryka
- Mleko kokosowe
- Świeża bazylia
- Świeża kolendra
- Cukier brązowy
- Sól morska
- Czerwony pieprz
- Sos tabasco
Przygotowanie:
Oporządzonego jesiotra wkładamy do małego garnuszka, solimy i gotujemy. Gotowy wywar odstawiamy. Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy dwie łyżki oleju z pestek winogron. Obieramy i kroimy na drobne kawałeczki imbir. Cebulę kroimy w talarki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron i dodajemy dwie łyżki trawy cytrynowej. Smażymy jedną minutę. Po tym czasie wrzucamy trzy, cztery łyżki zielonego curry, mieszamy i trzymamy na ogniu około pięciu minut. Następnie dodajemy szklankę mleka kokosowego, przyprawiamy czerwonym pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy wywar z jesiotra, odrobinę tabasco i szczyptę cukru. Gotujemy na wolnym ogniu pięć minut i dodajemy kawałki ryby. Trzymamy na ogniu około czterech minut. Tuż przed podaniem dodajemy świeże zioła. Serwujemy z gorącym ryżem.
Uwagi:
Polecam paprykę 'ramiro’. Ta odmiana papryki jest bardzo słodka, soczysta i chrupiąca!
Smacznego :).