Mój dzisiejszy przepis z pewnością spodoba się wszystkim, ponieważ zaproponuję Wam szybkie, bardzo smaczne danie włoskie ;). Miałam okazję kosztować takie… bułeczki w jednej z włoskich knajpek w mieście i od razu się w nich zakochałam. Faszerowane bułeczki wykonujemy w około 10 minut więc bardzo szybko, a do tego są nieziemsko smaczne :)! Podawałam na blogu przepisy na smaczną ciabattę, włoską bruschettę dlatego tym razem będzie jeszcze inna odmiana na wspaniałe, chrupiące i soczyste grzaneczki ;).
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Bułka pszenna – dwie duże sztuki
- Bakłażan – średniej wielkości sztuka
- Cebula – średniej wielkości sztuka
- Pomidory z puszki w kawałkach – jedna puszka
- Czosnek – dwa duże ząbki
- Ser żółty do posypania
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy dwie minuty, a następnie dodajemy pokrojonego bakłażana. Przykrywamy patelnię i dusimy do momentu aż bakłażan zrobi się miękki. Następnie dodajemy pomidorki z puszki i jeszcze chwilkę dusimy. Bułki pszenne kroimy na pół i wydrążamy środek. Środek bułki dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do bakłażana. Wszystko razem mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bułki faszerujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pod koniec zapiekania posypujemy startym serem.
Uwagi:
Chętni mogą dodać wędzonego łososia.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: gotowanie-jest-latwe.blogspot.com