Ryby słonowodne w Polsce

Aromatyczna zupa rybna z łososia, dorsza i pstrąga z kolendrą i czosnkiem!

zupa-rybnaZima zbliża się wielkimi krokami i listopadowe noce są już bardzo chłodne. W związku z tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować pyszną, zdrową i bardzo aromatyczną zupę rybną! Dobrze przygotowane zupy rybne mają to do siebie, że są wyjątkowo delikatne w smaku i będą smakowały nawet niejadkom rybnym ;). Przepis ten dostałam od mojej koleżanki, która 'przywiozła’ go aż z Brazylii! Taka zupka jest bardzo zdrowa i świetnie rozgrzewa w jesienno zimowe dni dlatego tym bardziej polecam!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 400g fileta z dowolnej ryby
  • 230g dużych mrożonych krewetek
  • Olej z pestek winogron
  • Dwie duże cebule
  • 250g papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 30ml pasty z papryczek chilli
  • Trzy ząbki czosnku
  • Przyprawa – dwie łyżki imbiru
  • Przyprawa – szczypta kminku
  • 0,5 kg pomidorów
  • Puszka mleka kokosowego
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeża posiekana kolendra

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy około sześciu minut. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę z papryczek chilli. Mieszamy i trzymamy na średnim ogniu przez pięć minut. W oddzielnym większym garnku gotujemy 200 ml wody i dodajemy obrane pomidory ze skórki i kminek. Czekamy aż wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy przez pięć minut. Do garnka wrzucamy zawartość z patelni. Filet z rybki, opłukujemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną rybę dodajemy do garnuszka. Dodajemy także krewetki i mleko kokosowe. Gotujemy około sześciu minut aż ryba i krewetki będą gotowe. Na koniec smakujemy i ewentualnie przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem.

Uwagi:

Zupka rybna będzie jeszcze lepsza, kiedy dodacie do niej kilka różnych rodzai ryb! Ja użyłam łososia, dorsza i kawałki pstrąga.

Smacznego :).

Dodaj komentarz