Zima zbliża się wielkimi krokami i listopadowe noce są już bardzo chłodne. W związku z tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować pyszną, zdrową i bardzo aromatyczną zupę rybną! Dobrze przygotowane zupy rybne mają to do siebie, że są wyjątkowo delikatne w smaku i będą smakowały nawet niejadkom rybnym ;). Przepis ten dostałam od mojej koleżanki, która 'przywiozła’ go aż z Brazylii! Taka zupka jest bardzo zdrowa i świetnie rozgrzewa w jesienno zimowe dni dlatego tym bardziej polecam!
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 400g fileta z dowolnej ryby
- 230g dużych mrożonych krewetek
- Olej z pestek winogron
- Dwie duże cebule
- 250g papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 30ml pasty z papryczek chilli
- Trzy ząbki czosnku
- Przyprawa – dwie łyżki imbiru
- Przyprawa – szczypta kminku
- 0,5 kg pomidorów
- Puszka mleka kokosowego
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeża posiekana kolendra
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy około sześciu minut. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę z papryczek chilli. Mieszamy i trzymamy na średnim ogniu przez pięć minut. W oddzielnym większym garnku gotujemy 200 ml wody i dodajemy obrane pomidory ze skórki i kminek. Czekamy aż wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy przez pięć minut. Do garnka wrzucamy zawartość z patelni. Filet z rybki, opłukujemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną rybę dodajemy do garnuszka. Dodajemy także krewetki i mleko kokosowe. Gotujemy około sześciu minut aż ryba i krewetki będą gotowe. Na koniec smakujemy i ewentualnie przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem.
Uwagi:
Zupka rybna będzie jeszcze lepsza, kiedy dodacie do niej kilka różnych rodzai ryb! Ja użyłam łososia, dorsza i kawałki pstrąga.
Smacznego :).