Ryby słonowodne w Polsce

Babeczki z łososiem

herb-cream-cheese-and-salmon-muffins-23777_l (1)Nie ma to jak dobra koleżanka z pracy, która lubi rozpieszczać swoimi kulinarnymi szaleństwami ;). Jedna z moich współpracownic co jakiś czas przynosi do pracy dania, które przygotowuje w domu. My próbujemy i oceniamy, a że dobrze gotuje (można powiedzieć, że nawet bardzo dobrze) to nikt nie narzeka ;). Ja się bardzo cieszę, ponieważ często przynosi jakieś fajne przepisy, które mogę później wypróbować i tak właśnie było ostatnio. Przy okazji pysznego ciasta z rabarbarem przyniosła specjalnie dla mnie genialny przepis na babeczki z łososiem i groszkiem. Oczywiście wypróbowałam i natychmiast postanowiłam podzielić się przepisem z Wami bo babeczki wyszły super!

Czas przygotowania/gotowania: 20 minut

Składniki:

  • Wytrawne babeczki z kruchego ciasta – 12 sztuk
  • Wędzony łosoś – około 100 g
  • Jajka – dwie sztuki
  • Puszka zielonego groszku – sztuka
  • Majonez – trzy stołowe łyżki
  • Pęczek koperku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż ostygną, a następnie obieramy i drobno kroimy. Wędzonego łososia również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do jajka. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i część dodajemy do jajek i łososia. Łączymy również z majonezem, odcedzonym, zielonym groszkiem i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i nakładamy do wytrawnych babeczek. Serwujemy na zimno.

Uwagi:

Polecam dodać małą cebulkę do farszu i udekorować babeczki plasterkami rzodkiewki.

Do tego przepisu możecie również użyć innych babeczek – najlepiej takich, które sami upiekliście ;)!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz