Nie ma to jak dobra koleżanka z pracy, która lubi rozpieszczać swoimi kulinarnymi szaleństwami ;). Jedna z moich współpracownic co jakiś czas przynosi do pracy dania, które przygotowuje w domu. My próbujemy i oceniamy, a że dobrze gotuje (można powiedzieć, że nawet bardzo dobrze) to nikt nie narzeka ;). Ja się bardzo cieszę, ponieważ często przynosi jakieś fajne przepisy, które mogę później wypróbować i tak właśnie było ostatnio. Przy okazji pysznego ciasta z rabarbarem przyniosła specjalnie dla mnie genialny przepis na babeczki z łososiem i groszkiem. Oczywiście wypróbowałam i natychmiast postanowiłam podzielić się przepisem z Wami bo babeczki wyszły super!
Czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Składniki:
- Wytrawne babeczki z kruchego ciasta – 12 sztuk
- Wędzony łosoś – około 100 g
- Jajka – dwie sztuki
- Puszka zielonego groszku – sztuka
- Majonez – trzy stołowe łyżki
- Pęczek koperku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż ostygną, a następnie obieramy i drobno kroimy. Wędzonego łososia również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do jajka. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i część dodajemy do jajek i łososia. Łączymy również z majonezem, odcedzonym, zielonym groszkiem i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i nakładamy do wytrawnych babeczek. Serwujemy na zimno.
Uwagi:
Polecam dodać małą cebulkę do farszu i udekorować babeczki plasterkami rzodkiewki.
Do tego przepisu możecie również użyć innych babeczek – najlepiej takich, które sami upiekliście ;)!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au