Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszną, duszoną rybkę w białym winie. Sposób przygotowania ryby jaki Wam dzisiaj zaprezentuję sprawi, że ryba będzie maksymalnie soczysta i aromatyczna. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na smaczne białe ryby. Nie pamiętam już skąd mam ten przepis ale gwarantuje, że jest genialny i warto go wypróbować! Zapraszam wszystkich na wspólne przyrządzenie smacznej soli w białym winie, pomidorkach koktajlowych z czosnkiem i natką świeżej pietruszki.
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Biała rybka – dwa duże filety
- Pomidorki koktajlowe
- Białe wytrawne wino – szklanka
- Czosnek – jeden ząbek
- Natka pietruszki – pęczek
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Na początku zabieramy się za czosnek, który obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Następnie opłukujemy filety z białej rybki, osuszamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy czosnek. Smażymy około minuty na małym ogniu. Gdy czosnek nabierze złotego koloru dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, odrobinę pociętej natki pietruszki, wlewamy białe wino i kładziemy filety. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie przykrywamy patelnię. Dusimy przez około 15 minut. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami.
Uwagi:
Pomidorki koktajlowe możecie przekroić na połówki lub nakłuć wykałaczką.
Pamiętajcie, że jeżeli filety są grube musicie zmodyfikować czas duszenia!
Polecam użyć dużej patelni, która pomieści wszystkie składniki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: food.com