Ryby słonowodne w Polsce

Biała ryba z czosnkiem i koperkiem duszona w białym winie

pic3jqQgiDzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszną, duszoną rybkę w białym winie. Sposób przygotowania ryby jaki Wam dzisiaj zaprezentuję sprawi, że ryba będzie maksymalnie soczysta i aromatyczna. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na smaczne białe ryby. Nie pamiętam już skąd mam ten przepis ale gwarantuje, że jest genialny i warto go wypróbować! Zapraszam wszystkich na wspólne przyrządzenie smacznej soli w białym winie, pomidorkach koktajlowych z czosnkiem i natką świeżej pietruszki.

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Biała rybka – dwa duże filety
  • Pomidorki koktajlowe
  • Białe wytrawne wino – szklanka
  • Czosnek – jeden ząbek
  • Natka pietruszki – pęczek
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Na początku zabieramy się za czosnek, który obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Następnie opłukujemy filety z białej rybki, osuszamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy czosnek. Smażymy około minuty na małym ogniu. Gdy czosnek nabierze złotego koloru dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, odrobinę pociętej natki pietruszki, wlewamy białe wino i kładziemy filety. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie przykrywamy patelnię. Dusimy przez około 15 minut. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami.

Uwagi:

Pomidorki koktajlowe możecie przekroić na połówki lub nakłuć wykałaczką.

Pamiętajcie, że jeżeli filety są grube musicie zmodyfikować czas duszenia!

Polecam użyć dużej patelni, która pomieści wszystkie składniki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: food.com

Dodaj komentarz