Ryby słonowodne w Polsce

Boczniaki i łosoś

pobraneDzisiaj chciałabym podać Wam przepis na pyszną pastę z wędzonym łososiem i boczniakami. O ile się nie mylę, jeszcze chyba nigdy nie podawałam Wam przepisu na danie z tymi grzybami. W zasadzie nie wiem dlaczego bo boczniaki całkiem często goszczą w moim domu :). Moje dzieciaki je wprost uwielbiają więc staram się przygotowywać co najmniej dwa razy w miesiącu. Zazwyczaj podsmażam je z rybką na patelni ale zdarza się, że przygotowuję całe danie na ich bazie – tak jak dzisiaj :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :). Szybko, smacznie i zdrowo!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Grzyby boczniaki – 500g
  • Łosoś wędzony – 200g
  • Cebulka – jedna duża sztuka
  • Parmezan w kawałki – około szklanki
  • Maślanka (opcjonalnie) – kilka łyżek
  • Olej z pestek winogron
  • Ostra papryka – łyżeczka
  • Makaron rigatoni – opakowanie
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

W garnku gotujemy mocno osoloną wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy około 60% czasu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po chwili dodajemy boczniaki pocięte na mniejsze kawałki. Całość podlewamy wodą z makaronu, solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron ugotowany w 60% odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Podlewamy wodą z makaronu, dodajemy maślankę, przykrywamy i dusimy aż makaron będzie gotowy. Na koniec dodajemy ostrej papryki, przyprawiamy, wrzucamy wędzonego łososia (pociętego w kawałkach) i starty parmezan. Mieszamy i serwujemy z kieliszkiem białego wina ;).

Uwagi:

Chętnym polecam dodać odrobinę zielonej czubrycy!

Maślankę możecie zastąpić słodką śmietaną

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: chowhound.com

Dodaj komentarz