Ryby słonowodne w Polsce

Bruschetta z wędzonym łososiem

78SalmonChiveBrusch-HE-95fc93c0-5c5c-4abf-b470-7e54f1293237-0-472x310No i znowu powracam do włoskich przepisów. Osoby, które zaglądają na mojego bloga wiedzą, że niedawno wróciłam z wakacji marzeń ;). Spędziłam cudowny czas z moją rodziną w pięknej, zielonej Toskanii! Jak obiecałam już niebawem napiszę Wam jak było. Postaram się 'sprzedać’ Wam kilka cennych wskazówek, a dzisiaj zaproponuję przepis na pyszną bruschettę :). Bruschetta to bardzo popularne włoskie danie choć muszę przyznać, że kiedy byłam we Włoszech częściej widziałam w karcie panini niż bruschettę! Nie wiem dlaczego – może obecnie panuje moda na panini? Tak czy inaczej, zarówno bruschetta jak i panini są pyszne dlatego warto wiedzieć jak je przyrządzić. Ja zaproponuję Wam moją – rybną wersję bruschetty ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/pieczenia: 20 minut

Składniki:

  • Bułka np. ciabatta – jedna długa lub kilka małych sztuk
  • Oliwa do polania ciabatty
  • Pomidorki słodkie koktajlowe – kilka sztuk
  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Czosnek – ząbek
  • Sól morska
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Mozzarella – opcjonalnie

Przygotowanie:

Pieczywko kroimy na kromki o grubości około 1,5 centymetra. Polewamy kromki pieczywa oliwą, układamy na blasze do pieczenia, która jest posmarowana również oliwą. Zapiekamy ciabattę aż się leciutko zarumieni. W tym czasie kroimy pomidorki na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek, umyte i pokrojone liście bazylii, odrobinę oliwy i soli morskiej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i nakładamy na kromki pieczywa. Na wierzch układamy cieniutkie plasterki mozzarelli. Zapiekamy około 5 – 10 minut. Na koniec na każdą kromkę układamy plasterek wędzonego łososia i przekłuwamy kanapkę wykałaczką.

Uwagi:

Polecam dodać odrobinę zielonej czubrycy lub włoskiej przyprawy!

Wędzonego łososia możecie zamienić na filet!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: realfood.tesco.com

Dodaj komentarz