Bruschetta to jedna z moich ulubionych przystawek. Zawsze, kiedy odwiedzamy z mężem i dzieciakami naszą ulubioną włoską knajpę, na początku zamawiamy bruschettę. Oczywiście idealna bruschetta w mojej wersji to wersja z… wędzonym łososiem ;). Mam to szczęście, że znam dobrze znam kucharza w związku z czym on zawsze przyrządza bruschettę na 'mój’ rybny sposób ;). Dlaczego o tym piszę? Dzisiaj podam Wam przepis na idealną bruschettę z wędzonym łososiem. Jest to genialna przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy około 10 minut, podstawowe składniki, które dostaniecie w każdym sklepie i gotowe :)! Zapraszam do wspólnego przygotowania :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Bagietka np. ciabatta lub paryska – jedna sztuka
- Mięsisty pomidor – jedna sztuka
- Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
- Olej z pestek winogron
- Czosnek – dwa ząbki
- Ser typu mozzarella, kozi lub gorgonzola – ok. 80 g
- Świeża bazylia
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Bułkę kroimy na małe kromki – około 2 cm. Obieramy czosnek, kroimy na pół i nacieramy nim kromki pieczywa. Następnie skrapiamy pieczywo olejem z pestek winogron. Pomidora należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Kroimy w drobną kosteczkę – pozbywamy się soku i pestek. Na kromki pieczywa kładziemy pokrojonego pomidora, a następnie pocięte kawałki wędzonego łososia i posypujemy odrobiną startego sera. Gotową bruschettę wkładamy do piekarnika na około pięć minut. W tym czasie kroimy drobno bazylię. Bruschettę obsypujemy bazylią i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Obecnie możecie mieć problem z zakupem dobrego, mięsistego pomidora dlatego polecam zamienić go na pyszne i słodkie pomidorki koktajlowe.
Chętni mogą dodać cebulkę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: slamm.co.uk