Ryby słonowodne w Polsce

Cannelloni faszerowane tuńczykiem, pieczarkami i mięskiem!

33561_lW poszukiwaniu nowych przepisów przypadkiem otworzyłam jedną z gazetek promocyjnych, która została wepchnięta w moją skrzynkę pocztową. Muszę przyznać, że bardzo tego nie lubię bo te wszystkie reklamy nie tylko mnie nie interesują ale jednocześnie zaśmiecają moją skrzynkę! Dodatkowo uważam to za marnowanie papieru w związku z czym jest to totalnie nie ekologiczne zachowanie, które potępiam. Jednak tym razem, kiedy wyjmowałam wszystkie gazetki ze skrzynki w oczy rzucił mi się całkiem ciekawy tytuł: Rurki faszerowane tuńczykiem z pieczarkami. Pomyślałam, że skoro przeczytałam już nagłówek to nic nie szkodzi zerknąć do przepisu. Przepis całkiem niezły dlatego postanowiłam go wypróbować. Rurki wyszły wyśmienite! Naturalnie dalej jestem przeciwniczką zaśmiecania skrzynek ulotkami i reklamami jednak chociaż raz na coś się przydały ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Makaron cannelloni – opakowanie
  • Mięso mielone – 500 g
  • Tuńczyk w oleju – puszka
  • Pieczarki – 300 g
  • Cebula
  • Koncentrat pomidorowy – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy farsz. Na oleju z pestek winogron smażymy pokrojone pieczarki i cebulę. Po 10 minutach dodajemy mięso i smażymy tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodajemy tuńczyka oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy i czekamy aż się zagotuje. Makaron napełniamy farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego ówcześnie nasmarowanego olejem z pestek winogron. Zapiekamy około 12 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Chętni mogą posypać makaron startym, żółtym serem!

Jeżeli farsz będzie zbyt rzadki – dodajcie odrobinę mąki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz