W poszukiwaniu nowych przepisów przypadkiem otworzyłam jedną z gazetek promocyjnych, która została wepchnięta w moją skrzynkę pocztową. Muszę przyznać, że bardzo tego nie lubię bo te wszystkie reklamy nie tylko mnie nie interesują ale jednocześnie zaśmiecają moją skrzynkę! Dodatkowo uważam to za marnowanie papieru w związku z czym jest to totalnie nie ekologiczne zachowanie, które potępiam. Jednak tym razem, kiedy wyjmowałam wszystkie gazetki ze skrzynki w oczy rzucił mi się całkiem ciekawy tytuł: Rurki faszerowane tuńczykiem z pieczarkami. Pomyślałam, że skoro przeczytałam już nagłówek to nic nie szkodzi zerknąć do przepisu. Przepis całkiem niezły dlatego postanowiłam go wypróbować. Rurki wyszły wyśmienite! Naturalnie dalej jestem przeciwniczką zaśmiecania skrzynek ulotkami i reklamami jednak chociaż raz na coś się przydały ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Makaron cannelloni – opakowanie
- Mięso mielone – 500 g
- Tuńczyk w oleju – puszka
- Pieczarki – 300 g
- Cebula
- Koncentrat pomidorowy – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy farsz. Na oleju z pestek winogron smażymy pokrojone pieczarki i cebulę. Po 10 minutach dodajemy mięso i smażymy tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodajemy tuńczyka oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy i czekamy aż się zagotuje. Makaron napełniamy farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego ówcześnie nasmarowanego olejem z pestek winogron. Zapiekamy około 12 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Chętni mogą posypać makaron startym, żółtym serem!
Jeżeli farsz będzie zbyt rzadki – dodajcie odrobinę mąki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au