Zdarza Wam się przyrządzać popularne carppaccio? Mnie owszem ale zamiast wołowinki używam pysznego, wędzonego łososia :). Oczywiście zdarza mi się jeść mięsne carpaccio, które także bardzo lubię jednak jak zapewne większość z Was wie to łosoś skradł moje serce i staram się go „upychać” wszędzie tam gdzie się da ;). Carpaccio z łososia to danie szybkie, proste, bardzo smaczne i zdrowe. Idealnie nadaje się na kolację przy świecach, przyjęcia urodzinowe czy jako szybka przekąska. Nie wiem czy wiecie ale oryginalne carpaccio zostało zaserwowane po raz pierwszy w Wenecji już w 1950 roku! Włosi słyną z szybkich, prostych i smacznych potraw, które wręcz uwielbiam :). Dzisiaj zapraszam wszystkich do wspólnego przyrządzenia niesamowitego carpaccio z wędzonym łososiem w roli głównej :)!
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Opakowanie wędzonego łososia w plastrach
- Kukurydza w puszce
- Ser typu mozarella w kulkach
- Sałata typu rukola
- Olej z pestek winogron
- Sok z ½ cytryny lub limonki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na dużym półmisku układamy plastry wędzonego łososia. Następnie otwieramy i odsączamy na sitku pół puszki kukurydzy, którą posypujemy wędzonego łososia. Otwieramy opakowanie z mozarellą, odsączamy wodę i układamy kulki sera na wędzonym łososiu i kukurydzy. W oddzielnej miseczce przyrządzamy sos do łososiowego carpaccio. Wlewamy dwie stołowe łyżki oleju z pestek winogron oraz sok z połowy limonki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy i polewamy nim łososia.
Uwagi:
Chętni do sosu mogą dodać ząbek czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: newskindiet.com