Lipiec to jeden z moich ulubionych miesięcy w roku bo robi się ciepło, a na targu, stoiska uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców. Kiedy pogoda dopisuje, zawsze staram się przygotowywać lekkie i zdrowe posiłki, które mogę zabierać ze sobą do pracy. Najlepiej bym nie musiała ich podgrzewać. Idealna na co dzień jest… sałatka cezar. Sycąca, zdrowa i bardzo smaczna :). Oczywiście moja wersja delikatnie różni się do tej tradycyjnej. Zamiast kurczaka, dodaję łososia. Sprawdźcie mój przepis. Gwarantuję, że ta wersja szybko stanie się Waszą ulubioną! Do dzieła kochani.
Sałatka cezar
Smaczna lekka sałatka
Składniki
Sałatka
- 1 Filet z łososia mały kawałek
- 1/2 główki Sałatki rzymskiej
- 8 łyżek stołowych Sera w kawałku Grana Padano do starcia
- Duża garść Grzanek z suchego pieczywa
- 1 Olej z pestek winogron
Sos
- 4 łyżki stołowe Majonezu
- 1 łyżeczka Musztardy
- 1 ząbek Czosnku
- 1 łyżeczka Soku z cytryny
- 1 łyżeczka Sosu Worcestershire
- Czarny pieprz Świeżo zmielony
Instrukcje
-
Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smażymy po kilka minut z każdej strony na oleju z pestek winogron.
-
Odstawiamy rybę by ostygła,a później kroimy.
-
Następnie łączymy wszystkie składniki na sos w miseczce i dobrze mieszamy.
-
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
-
Do dużej salaterki wrzucamy porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, dodajemy łososia oraz grzanki.
-
Polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy startym parmezanem.
Uwagi:
Chętni mogą zamienić filet na wędzonego łososia w plastrach.
Sos worcestershire możecie zastąpić przyprawą Maggi.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: twointhekitchen.com
Zobacz: Sałatka cezar z krewetkami
Super przepis
Wędzony łosoś, wyrazisty śmietanowy sos, świeże warzywa i chrupiące grzanki – to propozycja na bardzo smaczną sałatkę, która przypadnie do gustu wielu osobom 🙂