Macie ochotę na chińszczyznę w wersji rybnej? Jeżeli odpowiedź jest twierdząca dobrze trafiliście bo dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami genialnym przepisem na pyszną rybną chińszczyznę. Danie jest proste, smaczne i zdrowe dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Zapewniam, że będzie Wam smakowało :)! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 55 minut
Składniki:
- Filet z białej rybki – jeden średniej wielkości płat
- Sezam do panierki
- Świeży imbir – kawałek
- Czerwona papryka – duża sztuka
- Grzybki moon – spora garść
- Warzywa na chińszczyznę – pietruszka, marchewka, seler, por, kapusta
- Fasolka szparagowa – garść
- Cebula – jedna duża sztuka
- Sos sojowy – kilka stołowych łyżek
- Kukurydza z puszki
- Czosnek – dwa ząbki
- Przyprawa do chińszczyzny
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Rybkę opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do chińszczyzny, a następnie obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy kawałki rybki. Usmażone porcje fileta odkładamy do miski w ciepłe miejsce (może być piekarnik), a na patelnię wrzucamy fasolkę szparagową, pokrojoną paprykę, pociętą w paski cebulkę, starty imbir, sparzone i pokrojone grzybki moon oraz drobno pokrojone warzywa w paseczki. Wszystko podsmażamy, dodajemy sos sojowy, a następnie dusimy. Pod koniec dodajemy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kawałki rybki w sezamie i wszystkie przyprawy. Posypujemy sezamem
Uwagi:
Ilość warzyw zależy od Was. Jeżeli lubicie bardziej warzywną chińszczyznę dodajecie ich więcej, jeżeli wolicie mniej wystarczy po jednej sztuce.
Chętni mogą dodać do chinki ryż lub makaron sojowy!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: wizaz.pl