Ryby słonowodne w Polsce, Inne

Chińszczyzna z kawałkami rybki w sezamie

4196_2_640x480Macie ochotę na chińszczyznę w wersji rybnej? Jeżeli odpowiedź jest twierdząca dobrze trafiliście bo dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami genialnym przepisem na pyszną rybną chińszczyznę. Danie jest proste, smaczne i zdrowe dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Zapewniam, że będzie Wam smakowało :)! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Filet z białej rybki – jeden średniej wielkości płat
  • Sezam do panierki
  • Świeży imbir – kawałek
  • Czerwona papryka – duża sztuka
  • Grzybki moon – spora garść
  • Warzywa na chińszczyznę – pietruszka, marchewka, seler, por, kapusta
  • Fasolka szparagowa – garść
  • Cebula – jedna duża sztuka
  • Sos sojowy – kilka stołowych łyżek
  • Kukurydza z puszki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Przyprawa do chińszczyzny
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Rybkę opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do chińszczyzny, a następnie obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy kawałki rybki. Usmażone porcje fileta odkładamy do miski w ciepłe miejsce (może być piekarnik), a na patelnię wrzucamy fasolkę szparagową, pokrojoną paprykę, pociętą w paski cebulkę, starty imbir, sparzone i pokrojone grzybki moon oraz drobno pokrojone warzywa w paseczki. Wszystko podsmażamy, dodajemy sos sojowy, a następnie dusimy. Pod koniec dodajemy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kawałki rybki w sezamie i wszystkie przyprawy. Posypujemy sezamem

Uwagi:

Ilość warzyw zależy od Was. Jeżeli lubicie bardziej warzywną chińszczyznę dodajecie ich więcej, jeżeli wolicie mniej wystarczy po jednej sztuce.

Chętni mogą dodać do chinki ryż lub makaron sojowy!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: wizaz.pl

Dodaj komentarz