Ryby słonowodne w Polsce

Chłodnik z łososiem na bazie białego barszczu

240432_hiresW końcu mamy piękne lato :)! Nie wiem jak u Was ale u mnie termometr pokazuje 28 stopni! Cudowna pogoda, piękne słońce i delikatny wiaterek. Jak wracałam z Toskanii do Polski trzymałam kciuki za zbliżające się lato. Jak widać, udało się ;). Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który sprawdzi się w tak upalne dni. Danie lekkie, zdrowe i zdecydowanie orzeźwiające :). Co Wam zaproponuję? Oczywiście pyszny chłodnik :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Barszcz biały – baza
  • Wędzony łosoś w plastrach – około 150 g
  • Jajka ugotowane na twardo – trzy sztuki
  • Śmietana kwaśna – mały kubeczek
  • Cytryna – jedna sztuka
  • Szczypiorek – łyżka stołowa
  • Natka pietruszki – łyżka stołowa
  • Kiełki brokułu – spora garść
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Gałka muszkatołowa – szczypta

Przygotowanie/gotowanie:

Gotujemy jajka na twardo, czekamy aż ostygną, obieramy i kroimy na ósemki. Do uprzednio ugotowanego i już chłodnego barszczu białego dodajemy śmietanę. Myjemy, a następnie szatkujemy szczypiorek, natkę pietruszki i dodajemy do barszczu. Przyprawiamy solą morską, szczyptą gałki muszkatołowej oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pocięte kawałki wędzonego łososia i wstawiamy do lodówki na minimum 25 minut. Gotowy chłodnik serwujemy z ósemkami jajek. Przystrajamy gałązką natki, przyprawiamy grubo zmielonym czarnym pieprzem i gotowe ;)!

Uwagi:

Chętnym polecam dodać ząbek rozgniecionego przez praskę czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: epicurious.com

Dodaj komentarz