W końcu mamy piękne lato :)! Nie wiem jak u Was ale u mnie termometr pokazuje 28 stopni! Cudowna pogoda, piękne słońce i delikatny wiaterek. Jak wracałam z Toskanii do Polski trzymałam kciuki za zbliżające się lato. Jak widać, udało się ;). Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który sprawdzi się w tak upalne dni. Danie lekkie, zdrowe i zdecydowanie orzeźwiające :). Co Wam zaproponuję? Oczywiście pyszny chłodnik :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Barszcz biały – baza
- Wędzony łosoś w plastrach – około 150 g
- Jajka ugotowane na twardo – trzy sztuki
- Śmietana kwaśna – mały kubeczek
- Cytryna – jedna sztuka
- Szczypiorek – łyżka stołowa
- Natka pietruszki – łyżka stołowa
- Kiełki brokułu – spora garść
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Gałka muszkatołowa – szczypta
Przygotowanie/gotowanie:
Gotujemy jajka na twardo, czekamy aż ostygną, obieramy i kroimy na ósemki. Do uprzednio ugotowanego i już chłodnego barszczu białego dodajemy śmietanę. Myjemy, a następnie szatkujemy szczypiorek, natkę pietruszki i dodajemy do barszczu. Przyprawiamy solą morską, szczyptą gałki muszkatołowej oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pocięte kawałki wędzonego łososia i wstawiamy do lodówki na minimum 25 minut. Gotowy chłodnik serwujemy z ósemkami jajek. Przystrajamy gałązką natki, przyprawiamy grubo zmielonym czarnym pieprzem i gotowe ;)!
Uwagi:
Chętnym polecam dodać ząbek rozgniecionego przez praskę czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: epicurious.com