Ryby słonowodne w Polsce

Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem i czosnkiem

Chłodnik-ogórkowy-z-serkiem-ricotta-i-wędzonym-łososiem-norweskim-oraz-paluszkami-grissini_largeTym razem również chłodnik i też z łososiem ale w trochę innej wersji. Poprzednim razem podałam Wam przepis na genialny chłodnik z wędzonym łososiem, którego bazą jest barszcz biały. Dzisiaj chciałabym zaproponować odrobinę lżejszą wersję czyli chłodnik z łososiem na bazie ogórków :)! Jest bardzo prosty w przygotowaniu, zdrowy i do tego dietetyczny. Oczywiście również jest bardzo smaczny ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Ogórki gruntowe – około osiem dużych sztuk
  • Jogurt grecki – ok. ½ litra
  • Bulion warzywny – szklanka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Świeża mięta – łyżka stołowa
  • Koperek – stołowa łyżka
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Wędzony łosoś – około 100 g

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego, który następnie schładzamy! Następnie myjemy ogórki gruntowe pod zimną wodą i obieramy ze skórki. Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na co najmniej 10 minut tak by puściły trochę wody. Kolejnym krokiem jest odsączenie wody ze startych ogórków, które dodajemy do zimnego bulionu warzywnego. Po kolei wlewamy zimny jogurt grecki, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek (dwa ząbki), posiekany i umyty koperek, poszatkowaną świeżą miętę. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wszystko dobrze mieszamy aby składniki się przegryzły. Wstawiamy chłodnik do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem dodajemy pocięte plasterki łososia i skrapiamy chłodnik sokiem z cytryny.

Uwagi:

Chętni mogą dodać odrobinę kwaśnej śmietany!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: rybyznorwegii.pl

Dodaj komentarz