Zupa rybna to chyba nie jest ulubione danie Polaków. Za każdym razem, kiedy proponuję komuś miseczkę gorącej zupki rybnej, w odpowiedzi słyszę skrzywione 'nie, dziękuję’. Muszę przyznać, że nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Być może wszyscy żyją w przekonaniu, że zupa rybna będzie miała przykry, ostry smak? Z pewnością tak nie jest. Dobrze przygotowana zupa rybna jest smaczna i pięknie pachnie. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami genialnym przepisem na pyszny 'chowder’ z wędzonego… łososia! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Łosoś wędzony na ciepło – około 250 g
- Olej z pestek winogron
- Wędzony boczek – dwa plastry
- Seler naciowy – dwie łodygi
- Marchewka – jedna sztuka
- Cebula cukrowa – jedna sztuka
- Papryka czerwona – jedna sztuka
- Ziemniak – jedna sztuka
- Woda – dwie szklanki
- Mleko 3.2% – dwie szklanki
- Puszka kukurydzy
- Koperek do dekoracji
- Mąka – dwie stołowe łyżki
- Listek laurowy
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy. Podobnie z cebulką, selerem i papryką. W rondelku rozgrzewamy olej z pestek winogron, a następnie wrzucamy warzywa oraz pokrojony boczek. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy obrany i pokrojony ziemniak, zalewamy wodą i wrzucamy listek laurowy. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy listek laurowy. Mąkę łączymy z odrobiną mleka by zmiksować na gładką masę. Następnie dodajemy resztę mleka, dobrze mieszamy i dodajemy do warzyw. Gotujemy i czekamy aż zupa zgęstnieje po czym wrzucamy łososia i kukurydzę. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Serwujemy z koperkiem i kromką pieczywa.
Uwagi:
Chętni mogą dodać więcej warzyw.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: myrecipes.com