Ryby słonowodne w Polsce

Chowder z łososia

salmon-chowder-cl-xZupa rybna to chyba nie jest ulubione danie Polaków. Za każdym razem, kiedy proponuję komuś miseczkę gorącej zupki rybnej, w odpowiedzi słyszę skrzywione 'nie, dziękuję’. Muszę przyznać, że nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Być może wszyscy żyją w przekonaniu, że zupa rybna będzie miała przykry, ostry smak? Z pewnością tak nie jest. Dobrze przygotowana zupa rybna jest smaczna i pięknie pachnie. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami genialnym przepisem na pyszny 'chowder’ z wędzonego… łososia! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Łosoś wędzony na ciepło – około 250 g
  • Olej z pestek winogron
  • Wędzony boczek – dwa plastry
  • Seler naciowy – dwie łodygi
  • Marchewka – jedna sztuka
  • Cebula cukrowa – jedna sztuka
  • Papryka czerwona – jedna sztuka
  • Ziemniak – jedna sztuka
  • Woda – dwie szklanki
  • Mleko 3.2% – dwie szklanki
  • Puszka kukurydzy
  • Koperek do dekoracji
  • Mąka – dwie stołowe łyżki
  • Listek laurowy
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy. Podobnie z cebulką, selerem i papryką. W rondelku rozgrzewamy olej z pestek winogron, a następnie wrzucamy warzywa oraz pokrojony boczek. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy obrany i pokrojony ziemniak, zalewamy wodą i wrzucamy listek laurowy. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy listek laurowy. Mąkę łączymy z odrobiną mleka by zmiksować na gładką masę. Następnie dodajemy resztę mleka, dobrze mieszamy i dodajemy do warzyw. Gotujemy i czekamy aż zupa zgęstnieje po czym wrzucamy łososia i kukurydzę. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Serwujemy z koperkiem i kromką pieczywa.

Uwagi:

Chętni mogą dodać więcej warzyw.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: myrecipes.com

Dodaj komentarz