Ryby słonowodne w Polsce

Chrupiąca rybka w parmezanowej panierce

Chrupiąca rybka w parmezanowej panierceZałożę się, że większość z Was uwielbia kuchnię włoską. W końcu jak tu się oprzeć pysznej pizzy czy paście z prawdziwym parmezanem ;). Podobnie jest z rybkami. Włosi mają genialne przepisy na soczyste ryby. Właśnie na jednej z moich corocznych wypraw, miałam okazję skosztować genialną, smażoną, białą rybkę w parmezanowej panierce! Niebo w gębie dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jest to bardzo dobry przepis dla wszystkich mam małych niejadków ;). Gwarantuję, że tak przyrządzona rybka, zniknie z talerza malucha, w pięć minut!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet białej ryby – około 500 g
  • Starty parmezan Grana Padano – ok. 2/3 szklanki
  • Masło – dwie stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron – łyżka stołowa
  • Bułka tarta do panierki
  • Czosnek – ząbek
  • Cukinia – dwie sztuki po około 250 g każda
  • Tymianek do posypania
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Masło rozpuszczamy i dodajemy olej z pestek winogron. Filety z białej ryby myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy rybkę i panierujemy w bułce tartej połączonej ze startym parmezanem, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cukinię również myjemy i osuszamy by później pokroić ją w grubsze kawałki wyglądem przypominające frytki. Nacinamy brzegi, przyprawiamy solą morską, nacieramy startym czosnkiem oraz olejem z pestek winogron, posypujemy tymiankiem i również panierujemy. Tak przygotowaną cukinię z rybą wkładamy do nasmarowanego olejem, naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Uwagi:

Chętnym polecam przygotowanie ryby w formie paluszków rybnych, które można serwować z sosem pomidorowym.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: jennsfoodjourney.blogspot.com/

Dodaj komentarz