Założę się, że większość z Was uwielbia kuchnię włoską. W końcu jak tu się oprzeć pysznej pizzy czy paście z prawdziwym parmezanem ;). Podobnie jest z rybkami. Włosi mają genialne przepisy na soczyste ryby. Właśnie na jednej z moich corocznych wypraw, miałam okazję skosztować genialną, smażoną, białą rybkę w parmezanowej panierce! Niebo w gębie dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jest to bardzo dobry przepis dla wszystkich mam małych niejadków ;). Gwarantuję, że tak przyrządzona rybka, zniknie z talerza malucha, w pięć minut!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet białej ryby – około 500 g
- Starty parmezan Grana Padano – ok. 2/3 szklanki
- Masło – dwie stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron – łyżka stołowa
- Bułka tarta do panierki
- Czosnek – ząbek
- Cukinia – dwie sztuki po około 250 g każda
- Tymianek do posypania
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy olej z pestek winogron. Filety z białej ryby myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy rybkę i panierujemy w bułce tartej połączonej ze startym parmezanem, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cukinię również myjemy i osuszamy by później pokroić ją w grubsze kawałki wyglądem przypominające frytki. Nacinamy brzegi, przyprawiamy solą morską, nacieramy startym czosnkiem oraz olejem z pestek winogron, posypujemy tymiankiem i również panierujemy. Tak przygotowaną cukinię z rybą wkładamy do nasmarowanego olejem, naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.
Uwagi:
Chętnym polecam przygotowanie ryby w formie paluszków rybnych, które można serwować z sosem pomidorowym.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: jennsfoodjourney.blogspot.com/