Nie ma to jak pyszne babcine krokieciki ;). Moje dzieciaki, podobnie jak ja, uwielbiają łososiowe krokiety, które przyrządza moja mama. Mieliśmy okazję gościć moją mamę u siebie na kilka dni w związku z czym to ona zajęła się gotowaniem w naszym domu. Przyznaję, że miło było odpocząć od kuchni przez te kilka dni jednak zbyt długa rozłąka z moimi garnkami nie jest wskazana jeżeli wiecie co mam na myśli ;). Wracając do tematu, dzisiaj chciałabym podać Wam rewelacyjny przepis na niesamowite krokiety z pstrąga łososiowego wg przepisu mojej mamy. Nie mam pojęcia skąd przepis ma moja mama jednak wiem, że krokieciki są warte grzechu i koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z pstrąga łososiowego (tęczowy) – dwa filety
- Pęczek koperku
- Szalotka – jedna sztuka
- Śmietana kremówka – mały kubeczek
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ciasto na naleśniki
- Jajko do panierki
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Najpierw smażymy naleśniki, które następnie odkładamy w chłodne miejsce aby ostygły. Filety z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy rybę z cebulką. Następnie dodajemy pocięty i umyty koperek, wlewamy śmietanę kremówkę oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy i miksujemy na gładką masę. Na zimy naleśnik kładziemy łyżkę farszu i zawijamy w ruloniki. Zawinięty naleśnik wkładamy do rozbitego jajka, a następnie do bułki tartej i smażymy na oleju z pestek winogron na złoty kolor. Serwujemy z ulubioną sałatką.
Uwagi:
Chętni mogą dodać trzy ząbki czosnku do farszu!
Smacznego :).
Źródło zdjęć: ostra-na-slodko.pl/