Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Chrupiące krokiety z łososiem i koperkiem

Zrzut ekranu 2016-01-22 o 15.14.22Nie ma to jak pyszne babcine krokieciki ;). Moje dzieciaki, podobnie jak ja, uwielbiają łososiowe krokiety, które przyrządza moja mama. Mieliśmy okazję gościć moją mamę u siebie na kilka dni w związku z czym to ona zajęła się gotowaniem w naszym domu. Przyznaję, że miło było odpocząć od kuchni przez te kilka dni jednak zbyt długa rozłąka z moimi garnkami nie jest wskazana jeżeli wiecie co mam na myśli ;). Wracając do tematu, dzisiaj chciałabym podać Wam rewelacyjny przepis na niesamowite krokiety z pstrąga łososiowego wg przepisu mojej mamy. Nie mam pojęcia skąd przepis ma moja mama jednak wiem, że krokieciki są warte grzechu i koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z pstrąga łososiowego (tęczowy) – dwa filety
  • Pęczek koperku
  • Szalotka – jedna sztuka
  • Śmietana kremówka – mały kubeczek
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ciasto na naleśniki
  • Jajko do panierki
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

Najpierw smażymy naleśniki, które następnie odkładamy w chłodne miejsce aby ostygły. Filety z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy rybę z cebulką. Następnie dodajemy pocięty i umyty koperek, wlewamy śmietanę kremówkę oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy i miksujemy na gładką masę. Na zimy naleśnik kładziemy łyżkę farszu i zawijamy w ruloniki. Zawinięty naleśnik wkładamy do rozbitego jajka, a następnie do bułki tartej i smażymy na oleju z pestek winogron na złoty kolor. Serwujemy z ulubioną sałatką.

Uwagi:

Chętni mogą dodać trzy ząbki czosnku do farszu!

Smacznego :).

Źródło zdjęć: ostra-na-slodko.pl/

Dodaj komentarz