Ryby słonowodne w Polsce

Chrupiące świeżutkie pieczywko z pastą z makreli…

pasta z makreliKochani nie wiem czy się ze mną zgodzicie ale czy jest coś pyszniejszego od świeżutkiego pieczywa z zimnym twardym masełkiem i świeżutką makrelą? ;)) Moje dzieci wprost uwielbiają ten zestaw. Oczywiście aby spełnił ich wymogi pieczywko obowiązkowo musi być świeżutkie i najlepiej jeszcze ciepłe ;), a masełko prosto z lodówki. No właśnie a co na tej pysznej kanapce? Jak już wcześniej wspomniałam pasta ze świeżutkiej makreli! Makrelę można po prostu obrać, usunąć ości i położyć na kromce chlebka ale nie ma to jak dodanie kilku pysznych składników ;). Gwarantuję, że Wasze dzieciaki (nie wspominam już o Was) oniemieją z zachwytu! Do dzieła!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Świeżutkie chrupiące pieczywo
  • Masło (obowiązkowo zimne)
  • Świeża, duża wędzona makrela
  • Kostka białego śmietankowego twarogu
  • Łyżka miękkiego masełka
  • Trzy łyżki jogurtu greckiego
  • Pęczek szczypiorku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól
  • Dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

Jak pokroić pieczywko nie będę Wam pisać bo to na pewno doskonale wiecie.. ;). Makrelę obieramy i usuwamy ości. Aby makrela lepiej połączyła się ze składnikami możemy ją drobno posiekać. Rybę wrzucamy do miski i dodajemy kostkę śmietankowego twarożku, łyżkę masełka, trzy łyżki jogurtu greckiego, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko pokrojony pęczek szczypiorku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowa pasta ląduje na chrupiące kromki chleba.
Uwagi:

Pęczek szczypiorku możemy zastąpić jedną cebulką. Jeżeli pasta wyjdzie nam zbyt gęsta proponuję dodać trochę jogurtu.

Smacznego :).

Dodaj komentarz