Wrzesień to czas, kiedy na nowo przyrządzam potrawy z moich ukochanymi grzybkami. Zdecydowanie najbardziej cenię prawdziwki (borowiki), a to dlatego, że są niebiańsko smaczne i przypominają mi moje dzieciństwo. Rodzice co roku wysyłali mnie na wieś do babci z którą chodziliśmy na grzyby. Pamiętam jak uczyła mnie rozpoznawać grzyby. Od prawdziwków przez koźlaki, podgrzybki, maślaki, rydze i pieczarki. Zawsze pomagałam babci w myciu i obieraniu grzybków, które później pałaszowaliśmy na obiad. To były cudowne czasy :)! Obecnie również staram się zabierać dzieciaki na grzyby ale niestety z braku czasu robię to zbyt rzadko. Jeżeli nie uda mi się samodzielnie zrobić zapasów, kupuję grzyby u zaprzyjaźnionego grzybiarza. I tak właśnie, udało mi się odebrać pierwszą porcję. Przyrządziłam pyszny sos, który był dodatkiem do smażonego dorsza i sypkich ziemniaków.
Dorsz w chrupiącej, złocistej panierce z sosem z leśnych grzybów
Składniki
- 1 duży filet z dorsz
- Kilka łyżek oleju z pestek winogron do smażenia
- 1 jajko
- Kilka łyżek bułki tartej do panierki
- Szczypta soli himalajskiej
- 75 dag świeżych grzybów leśnych
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 łyżki masła do smażenia grzybów
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 kg ziemniaków
Instrukcje
-
Ziemniaki obieramy, kroimy na równe części jeżeli jest taka potrzeba i gotujemy w osolonej wodzie.
-
Wbijamy jajko do miseczki, dodajemy sól i mieszamy. Następnie opłukujemy filet z dorsza, osuszamy i wkładamy do rozbitego jajka. Panierujemy w bułce tartej i kładziemy na mocno rozgrzanym oleju z pestek winogron. Smażymy na piękny złoty kolor z każdej strony.
-
Grzyby myjemy by pozbyć się zabrudzeń, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka gdzie uprzednio rozpuściliśmy masło i podsmażyliśmy drobno posiekaną cebulkę. Całość przyprawiamy solą himalajską i dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dusimy aż grzyby będą gotowe.
-
Odcedzone ziemniaki należy ugnieść i nałożyć na talerze. Obok grzybki i chrupiący filet z dorsza.
Uwagi:
Najlepszy sos wychodzi z mieszanych grzybków ale równie dobrze może być tylko z pieczarek.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: tapeta-lesne-kosz-dorodne-grzyby.na-pulpit.com